Hulpverleningszone 1 West-Vlaanderen vernieuwt wagenpark
Invoering nieuwe interventievoertuigen
Hulpverleningszone 1 West-Vlaanderen blijft investeren in de modernisering van haar materieel. Jaarlijks wordt er zo’n 2,5 miljoen euro besteed aan nieuw materieel, waarvan een groot deel gaat naar de aankoop van nieuwe voertuigen. Deze week presenteerden zonecommandant Filiep Dekiere, voorzitter Kristof Audenaert en de burgemeesters van de zoneraad met trots de nieuwste aanwinsten voor 2022 en 2023. In totaal zijn er 23 nieuwe interventievoertuigen aangekocht.
Details van de nieuwe voertuigen
De nieuwe voertuigen omvatten onder andere vier ziekenwagens die speciaal ontworpen zijn om patiënten comfortabel en stabiel te vervoeren. Door te kiezen voor een model met een aparte kast is er meer ruimte gecreëerd voor medisch materieel en extra bemanning. Twee van deze ziekenwagens zijn toegewezen aan de posten in Brugge, de andere twee aan Oostende.
Daarnaast omvat de investering een ladderwagen voor post Torhout, een tankwagen voor post Brugge en twee 4×4 strandvoertuigen voor de posten in Blankenberge en Knokke-Heist. Verder zijn er vier logistieke voertuigen en twee kleine materiaalwagens aangeschaft, die voornamelijk voor kleinere logistieke taken en dienstverplaatsingen worden ingezet. Deze voertuigen worden verdeeld over de verschillende brandweerposten in de zone.
Innovatieve investeringen
De zone heeft ook geïnvesteerd in twee commandovoertuigen, waaronder een zonale commandowagen voor grootschalige interventies en een nieuwe commandowagen voor post Brugge. Een bestaand containervoertuig is omgebouwd tot een salvagecontainer voor inzet bij zware stormschade en instortingen, en deze staat nu in post Knokke-Heist. Verder zijn er twee IGS-containers aangekocht voor de bestrijding van incidenten met gevaarlijke stoffen, die in Brugge en Oostende geplaatst worden.
Om de stijgende kosten te beheersen, wordt er meer ingezet op de aankoop van tweedehandsvoertuigen en renovatie van het bestaande wagenpark. Zo is het commandovoertuig gebouwd op een tweedehands vrachtwagen en is een kraanwagen voor post Middelkerke grondig gerenoveerd.
Bijzondere voertuigen
Zone 1 heeft ook geïnvesteerd in twee bijzondere voertuigen. Het eerste is het cobravoertuig, waarmee de brandweer op veilige wijze binnenaanvallen kan uitvoeren bij moeilijk bereikbare branden. Het Cobra blussysteem maakt gebruik van een hogedruklans die water en ijzerdeeltjes onder hoge druk uitstuwt, waardoor het door alle bouwmaterialen snijdt en snel de vuurhaard bereikt. Dit systeem verbetert de omstandigheden binnen aanzienlijk, waardoor de brandweer een binnenaanval kan uitvoeren zonder risico op snelle branduitbreiding.
Daarnaast heeft Zone 1 vijf drones aangeschaft. Deze drones bieden aanzienlijke voordelen in efficiëntie, veiligheid en effectiviteit van operaties door een snelle en volledige beeldvorming. De drones worden ingezet voor 360° verkenning bij gebouwen, search & rescue bij instortingen en overstromingen, beeldvorming bij grootschalige industriebranden, verkenning bij incidenten met gevaarlijke stoffen en het in kaart brengen van vervuiling in waterlopen. De drones worden geplaatst in de twee eerstelijns commandovoertuigen en momenteel worden interne piloten opgeleid voor hun gebruik.
De codering van brandweervoertuigen
Wist je dat elk brandweervoertuig een specifieke code heeft? Deze code bestaat uit een letter, gevolgd door 1 en vervolgens 01, 02, 03, enzovoort. Bijvoorbeeld: A128. De letter verwijst naar de functie van het voertuig, het cijfer 1 geeft aan dat het om een voertuig van Zone 1 gaat, en de laatste twee cijfers zijn het nummer van het specifieke voertuig.
Het brandweervoertuigenalfabet
- A (Alfa): Autopomp
- C (Charly): Commandovoertuig
- D (Delta): Duikvoertuig
- E (Echo): Ladderwagen
- L (Lima): Logistiek voertuig
- M (Mike): Materiaalwagen
- R (Romeo): Voertuig voor klimmers
- S (Sierra): Dienstvoertuig
- T (Tango): Tankwagen
- V (Victor): Signalisatievoertuig
- W (Whiskey): Vaartuig
- X (X-ray): Strandvoertuig
- Z (Zulu): Ziekenwagen
- K: containers en aanhangers zoals salvagecontainer, IGS-container
Over Zone 1
Sinds 1 januari 2015 is Zone 1 een van de 34 hulpverleningszones in België. Ongeveer 800 hulpverleners, waaronder brandweerlieden en ambulanciers, staan dagelijks paraat om mens en dier te helpen. Ze zetten zich elke dag in om het verschil te maken.
Zone 1 beschermt 17 gemeenten en vanuit 9 brandweerposten en 2 voorposten zorgen de brandweerlieden en ambulanciers voor preventie, bescherming en hulp bij noodgevallen. De verschillende posten werken samen als één netwerk.
Meer informatie is te vinden op www.zone1.be.
Tekst Serge Jansen van www.westnieuws.be