Wouter Vandooren en Katrien Vanparys: Pioniers van Koekelare’s nieuwe landbouw tijdperk

De boerderij van Wouter Vandooren en Katrien Vanparys in Koekelare, waar op 17 september 2023 een open dag wordt gehouden, is een schitterend voorbeeld van hoe traditie en innovatie samenkomen. Met hun kinderen, die ook de liefde voor de landbouw hebben geërfd, belichamen ze de tijdloze passie van het boerenleven, gecombineerd met een vooruitstrevende visie op duurzaamheid.

Geworteld in de rijke aarde van het verleden

Als de geschiedenis ons één ding heeft geleerd, is het dat de landbouw altijd de ruggengraat van onze samenleving is geweest. En op zondag 17 september 2023, zal een bijzonder stukje van deze geschiedenis worden onthuld in Koekelare. Hier, tussen de uitgestrekte velden en de fluisterende wind, bevindt zich een plaats waar traditie en toekomst in perfecte harmonie samenkomen.

Familiebanden dieper dan wortels

Wouter Vandooren en Katrien Vanparys zijn niet alleen partners in hun huwelijk, maar ook in hun gezamenlijke passie voor de landbouw. Deze passie is niet beperkt tot hen alleen; hun kinderen zijn ook besmet met de landbouwmicrobe, een bewijs van de tijdloze roeping van het boerenleven. Het gezin Vandooren-Vanparys heeft een relatie met hun grond die dieper gaat dan enkel zakelijk. Elk familielid voelt de pulserende levensader van de aarde onder hun voeten en herkent de zachte zang van hun 200 melkkoeien.

Levensnectar uit het hart van Moervijverweg

De melk die deze koeien produceren, is verre van gewoon. Het is een vloeibare symfonie, een viering van het samenspel van natuurlijke elementen, geduld en onvermoeibare zorg. Deze melk is de belichaming van de ziel en de essentie van de landbouw.

In de voorhoede van een groene revolutie

Bewust van hun verantwoordelijkheid tegenover Moeder Aarde, hebben Wouter en Katrien geïnvesteerd in technologie die hun ecologische voetafdruk minimaliseert. De pocketvergister is hiervan een glanzend voorbeeld: een instrument dat de afvalproducten van het bedrijf transformeert tot duurzame energie. Hiermee wordt niet alleen hun eigen huis verlicht, maar wordt ook een licht geworpen op de mogelijkheden voor een groenere toekomst.

Meer dan enkel bloemkool en kool

Hoewel ze specialisten zijn in de teelt van bloemkool en witte kolen, beperkt hun kunst zich niet tot deze gewassen alleen. Elk stukje land wordt benut, elke vierkante meter wordt met zorg en aandacht bewerkt. Of het nu gaat om de gewassen die hun vee voeden of de groenten die hun weg vinden naar lokale markten en ver daarbuiten.

Tradities verlichten de weg naar de toekomst

Het meest betoverende aspect van dit alles? De wetenschap dat de lampen van hun boerderij branden met de energie van de mest van hun eigen koeien. Een subtiele herinnering dat, zelfs in een tijdperk van technologie, de eenvoudigste oplossingen vaak de meest impactvolle zijn.

Tekst Andy Vermaut en Serge Jansen van www.westnieuws.be