Het gewicht van de favorieten
Met de bruisende kracht van drie titanen – Wout van Aert, Remco Evenepoel en Jasper Philipsen – zijn de Belgische fans gevangen in een delirium van verwachtingen. Deze mannen, die niet enkel op de wielerwereld, maar op heel België haar hoop gevestigd heeft, hebben de zware taak om de wereldtitel te behalen.
Wout van Aert beweegt zich in een kader dat in zijn voordeel speelt. Zijn superioriteit in het bochtenwerk kan een cruciale factor zijn in deze strijd. Daarnaast draagt zijn recente vaderschap bij tot een rooskleurige wolkenlaag waarop hij zich voortbeweegt, desondanks de Schotse regen. Zijn enige valkuil zou kunnen liggen in de strategie van het team.
Beloftes van de toekomst
De frisse jonge Remco Evenepoel, daarentegen, draagt de wereldtitel al op zijn schouders. Zijn conditie is uitmuntend, zoals hij aantoonde in de Clasica San Sebastian. Echter, in Glasgow kan het parcours zijn kansen bemoeilijken. Het gebrek aan een prominente helling, gecombineerd met veel bochtenwerk, kan een uitdaging vormen voor de snelheidswisselingen. Zijn capaciteiten kunnen echter leiden tot een glorieuze solo aankomst op George Square.
Naast deze twee Belgen, weerklinkt ook de naam van Mathieu van der Poel in de wielerwereld. Met een parcours dat hem als een maatpak past en een ongeëvenaarde snelheid in bochten, is hij een geduchte concurrent. Zijn prestaties in de Tour bleven achter, maar een sterke comeback is niet ongebruikelijk voor deze Nederlandse krachtpatser.
Onder de radar
Er zijn echter ook verborgen juwelen in deze race. Mads Pedersen, bijvoorbeeld, profiteert van chaotische, hectische omstandigheden en heeft een ijzersterk team achter zich. Zijn zege in 2019, ook op Britse bodem, toont aan dat hij een serieuze kanshebber is.
Jasper Philipsen, de snelste man ter wereld op een fiets, navigeert gemakkelijk op een grillig parcours. Afhankelijk van het koersverloop kan hij zomaar het plan A van Sven Vanthourenhout worden. De vraag blijft echter of hij na 270 km chaos nog dezelfde kracht kan behouden.
Verassingen van de chef
Tadej Pogacar, de verrassing van de chef, heeft bewezen dat er weinig is wat hij niet kan. Zijn bochtenwerk en sterke eindsprint maken hem tot een gevaarlijke deelnemer. Zelfs op de laatste dag van de Tour, wist hij nog een offensieve slag te slaan.
Tot slot, mogen we de Nederlander Olav Kooij en de Fransman Christophe Laporte niet vergeten. Beiden zijn jong, snel en in staat om kortere klimmetjes te overleven. Mochten ze kunnen aanhaken bij een grotere groep, dan zouden ze zomaar hun slag kunnen slaan.
De strijd der titanen
Dit alles leidt tot een epische confrontatie tussen de titanen van het wielrennen. Elk van hen draagt een last van verwachtingen, elke bocht en klim een potentiële valkuil. Maar in deze strijd, waarin enkel de sterkste kan zegevieren, is er maar één zekerheid: dit wordt een wedstrijd om nooit te vergeten.
( Tekst Andy Vermaut en Serge Jansen van www.westnieuws.be )