Wetgevingsgolven in de strijd tegen veeziekten

De Federale Ministerraad van 29 september 2023 heeft, onder leiding van minister David Clarinval, besloten de wetgeving rond de bestrijding van enzoötische runderleucose en brucellose te actualiseren. Deze beslissing is genomen in het licht van verouderde nationale decreten en recente Europese verordeningen.

Als een volk trots kan zijn op zijn rijke geschiedenis, dan is het ook gehouden aan de plicht om zijn toekomst vorm te geven door middel van voortschrijdend inzicht. In een tijdperk waarin de wetenschap en maatschappij zich sneller ontwikkelen dan ooit, is het niet meer dan logisch dat onze wetgeving daarin meegaat. Dit geldt zeker ook voor de gezondheid van ons vee.

De dringende roep om actualisering

Tijdens de Federale Ministerraad van 29 september 2023 werd onder leiding van de minister van Landbouw, David Clarinval, een stap gezet om de wetgeving rond de bestrijding van enkele veeziekten te vernieuwen. Het ging specifiek om de aanpak van enzoötische runderleucose en brucellose bij runderen, schapen en geiten.

De wetgeving hieromtrent was verouderd, met stukken die teruggaan tot 1991 en zelfs 1978. In een land dat zich kenmerkt door een dynamische agrarische sector is het evident dat dergelijke decreten niet in steen gebeiteld staan.

Europa waakt over haar dieren

Bij dit alles speelt ook de bredere Europese context een rol. Sinds 2021 is de Europese verordening 2016/429 van kracht, die bekend staat als de nieuwe diergezondheidswet of Animal Health Law. Deze verordening legt specifieke regels op voor het monitoren en uitroeien van dierziekten, waaronder die waarover de Belgische koninklijke besluiten handelen.

Om onze Belgische agrarische sector niet enkel nationaal, maar ook op Europees niveau vooruitstrevend en compliant te houden, zijn deze herzieningen een noodzaak.

Enzoötische runderleucose is een virale ziekte die runderen treft en wordt veroorzaakt door het boviene leukose-virus (BLV) 1Brucellose is een zoönose die wordt veroorzaakt door bacteriën van het geslacht Brucella en komt in Nederland en Vlaanderen sporadisch voor 2.

Op 29 september 2023 heeft de ministerraad van België op voorstel van minister van Landbouw David Clarinval twee ontwerpen van koninklijk besluit goedgekeurd die de wetgeving betreffende de bestrijding van enzoötische runderleucose en runder-, schapen- en geitenbrucellose actualiseren 34De huidige koninklijk besluiten betreffende de bestrijding van enzoötische runderleucose en runderbrucellose dateren uit respectievelijk 1991 en 1978 en moeten in het licht van de veranderende sanitaire situatie in België worden geactualiseerd 

Tekst Andy Vermaut en Serge Jansen van www.westnieuws.be