Vlaanderen zet stap voorwaarts in klimaatverantwoordelijkheid

De Vlaamse Regering heeft groen licht gegeven aan een samenwerkingsakkoord dat de verdeling van klimaat- en energiedoelstellingen tussen de Gewesten en de Federale Staat regelt. Dit akkoord bepaalt niet alleen de doelen voor de komende jaren, maar ook de verdeling van financiële middelen uit de veiling van emissierechten.

07 oktober 2023 – In het streven naar een groenere toekomst en het nakomen van internationale verplichtingen heeft de Vlaamse Regering een beslissende stap gezet. Onder leiding van Vlaams minister Zuhal Demir is een akkoord bereikt dat het pad effent voor een gedeelde verantwoordelijkheid in het aanpakken van klimaatverandering.

Een gezamenlijke lastenverdeling

De kern van deze beslissing ligt in het samenwerkingsakkoord dat de verdeling van de Belgische klimaat- en energiedoelstellingen tussen de Federale Staat en de Gewesten vaststelt. Dit akkoord, dat reikt van 2021 tot 2030, omvat niet alleen ambitieuze doelen, maar ook de verdeling van cruciale financiële middelen.

Opbrengsten en verantwoordelijkheden

Het samenwerkingsakkoord zorgt voor een duidelijke verdeling van de opbrengsten uit de veiling van emissierechten, zowel voor de periode 2015-2020 als voor de jaren 2021 en 2022. Deze financiële middelen vormen een cruciale pijler in de strijd tegen klimaatverandering en de transitie naar duurzame energiebronnen.

Oog op de toekomst

Naast de financiële aspecten zet het akkoord ook in op internationale solidariteit, met afspraken over klimaatfinanciering voor ontwikkelingslanden na 2020. Het benadrukt bovendien de collectieve inzet om te voldoen aan het Belgische streefcijfer van 13% energie uit hernieuwbare bronnen, in lijn met Europese Richtlijn 2018/2001.

Het ontwerpdecreet is nu in handen van het Vlaams Parlement, dat het verder zal behandelen en evalueren.

Tekst Andy Vermaut en Serge Jansen van www.westnieuws.be