Verstikt in de Greep van Onzichtbare Boeien: België Intensifieert de Strijd tegen Mensenhandel

De intensiteit van de strijd tegen mensenhandel verhoogt in België, met het lanceren van de Blue Hart-campagne, de installatie van een meldpunt en het aanwakkeren van alertheid bij financiële instellingen. In dit ambitieuze plan om de strijd aan te binden met deze ongrijpbare criminaliteit, zien we de onverzettelijke wil van het Belgische volk om geen enkel slachtoffer achter te laten.

De Roep van het Hart – Het Lanceren van een Verlossingscampagne

Elke verloren ziel in de schaduw van mensenhandel moet gered worden – dat is de oproep van het Blue Hart, het symbool van de Verenigde Naties tegen mensenhandel. Deze campagne, die zich dit jaar focust op de verontrustende ontwikkelingen die zijn geschetst in het Globaal Rapport over Mensenhandel 2022, krijgt een krachtige steun van de Belgische justitie. Minister van Justitie Vincent Van Quickenborne gaf de campagne op 24 juli een officiële start in Luik, gepaard met de lancering van een nieuw meldpunt voor slachtoffers. Met het licht van de blauwe gevels, verspreid over het land, weerklinkt de boodschap: “Elk slachtoffer telt, laat niemand achter”.

De Monsterlijke Molens van Mensensmokkel – Het Net Sluit Zich

Wereldwijd crisissen, conflicten en de klimaatnood creëren een broedplaats voor mensenhandel, waardoor miljoenen onschuldige mensen ten prooi vallen aan gewetenloze smokkelaars. De strijd tegen deze monsterlijke molens van mensensmokkel betekent een halt roepen aan de uitbuiting, de bevrijde slachtoffers ondersteunen en de kwetsbaren beschermen.

De Schaduwen Achter het Geld – Een Netwerk van Verborgen Misdaden

Een cruciale stap in de bestrijding van mensenhandel is het achterhalen van de donkere paden waarlangs het bloedgeld vloeit. De Cel voor Financiële Informatieverwerking (CFI) merkt een toename van verdachte transacties, grotendeels gelinkt aan bedrijven in de bouw- en industriële schoonmaaksector, die als witwasplatforms dienen voor criminele organisaties. Deze complexe witwasschema’s zijn onderdeel van een wirwar van georganiseerde criminaliteit, met verbindingen naar mensenhandel. Om deze netwerken te ontrafelen, is het cruciaal dat financiële instellingen alert blijven voor frauduleuze transacties.

Een Gecoördineerde Aanpak – Het Versterken van de Bestrijding

Met de oprichting van de Interdepartementale Coördinatiecel, wordt de strijd tegen mensensmokkel en mensenhandel versterkt. Door de integratie van de CFI in de nationale coördinatie, wordt het gemakkelijker om transacties met mogelijke links aan mensenhandel te identificeren. Deze gecoördineerde aanpak maakt het ook mogelijk om criminele vermogens te identificeren, die vervolgens door de rechter verbeurd verklaard kunnen worden voor de schadeloosstelling van slachtoffers.

Aanpassing en Vooruitgang – De Nieuwe Uitdagingen

Voor de Federale Gerechtelijke Politie vormen mensenhandel en mensensmokkel prioriteiten. Echter, de verschuivende landschappen van criminaliteit vereisen een constante aanpassing van beleidskeuzes en werkmethoden. Criminelen richten zich steeds vaker tot digitale technologieën om hun slachtoffers te ronselen en hun criminele activiteiten te organiseren. Ook zien we een toenemende uitbuiting van minderjarigen, zowel seksueel als voor criminele doeleinden.

De Strijd Gaat Door – Een Oproep tot Waakzaamheid

Volgens minister van Justitie Vincent Van Quickenborne worden veel slachtoffers van mensenhandel in de macht van mensenhandelaars gehouden, onwetend van hun rechten, het hulpaanbod of zelfs dat ze slachtoffer zijn. Om de drempel voor hulp te verlagen, is een 24/7 beschikbaar meldpunt voor slachtoffers opgezet. De strijd tegen mensenhandel en mensensmokkel is een onophoudelijke inspanning, maar België is vastbesloten om geen enkel slachtoffer achter te laten.

Tekst Andy Vermaut en Serge Jansen van www.westnieuws.be