Veroordeling voor verkrachting van celgenoot in Brugge: 5 jaar cel

Een beklaagde is door de rechtbank van eerste aanleg West-Vlaanderen, afdeling Brugge, bij verstek veroordeeld tot vijf jaar gevangenisstraf wegens verkrachting van zijn celgenoot. De feiten vonden plaats in 2021 tijdens een medische isolatieperiode in de gevangenis van Brugge. De strafmaat werd bepaald op basis van de ernst en frequentie van de feiten, de omstandigheden waaronder ze plaatsvonden en de impact op het slachtoffer.

De rechtbank van eerste aanleg West-Vlaanderen, afdeling Brugge, heeft een beklaagde bij verstek veroordeeld tot vijf jaar gevangenisstraf wegens verkrachting, aantasting van de seksuele integriteit en opzettelijke slagen. De feiten vonden plaats in de gevangenis van Brugge in 2021. De rechtbank beval de onmiddellijke aanhouding van de beklaagde.

Aanleiding en feiten

De beklaagde en het slachtoffer deelden in het najaar van 2021 een cel in de gevangenis van Brugge. Tussen 25 november en 8 december 2021 heeft de beklaagde zijn medegedetineerde herhaaldelijk verkracht en mishandeld. Het slachtoffer werd ook gedwongen seksuele handelingen te verrichten om de beklaagde te bevredigen. Deze misdrijven konden plaatsvinden omdat hun cel in medische isolatie was geplaatst na een positieve coronatest van de beklaagde.

Naar aanleiding van een PCR-test deed het slachtoffer aangifte van de feiten, waarna hij dezelfde dag medisch werd onderzocht. Uit het medisch onderzoek bleek dat de verklaringen van het slachtoffer gegrond waren.

Strafmaat

De beklaagde werd bij verstek veroordeeld tot vijf jaar gevangenisstraf en ontzetting uit zijn burgerrechten voor dezelfde periode. De rechtbank beval ook de onmiddellijke aanhouding van de beklaagde.

Bij het bepalen van de strafmaat baseerde de rechtbank zich op de aard, ernst en frequentie van de feiten, alsook op de omstandigheid dat deze plaatsvonden in de gevangenis tijdens een medische isolatie. De rechtbank oordeelde dat de feiten wijzen op een perverse persoonlijkheid van de beklaagde, gekoppeld aan een immorele ingesteldheid en een flagrant gebrek aan respect voor menselijke, sociale en morele waarden. Daarnaast speelden ook het strafverleden van de beklaagde en de impact op het slachtoffer een rol in de strafbepaling.

Reacties en impact

Het vonnis heeft geleid tot geschokte reacties binnen de penitentiaire instellingen en organisaties die zich inzetten voor de rechten van gedetineerden. De directe gevolgen voor het slachtoffer zijn aanzienlijk, zowel fysiek als psychologisch. Er wordt verwacht dat deze zaak een aanleiding zal zijn voor strengere maatregelen en betere bescherming van gedetineerden in isolatie.

(Tekst Serge Jansen van www.westnieuws.be)