Verjonging voor Gaverbeek brengt frisheid in De Gavers

De Gaverbeek heeft een natuurlijke make-over ondergaan in De Gavers in Harelbeke. Door het meanderend karakter krijgt het water meer ruimte, wat ten goede komt aan de biodiversiteit en de waterkwaliteit. De aanpassingen maken deel uit van een uitbreidingsplan voor het provinciedomein en worden ondersteund door de Vlaamse Milieumaatschappij en de provincie West-Vlaanderen.

Een frisse bries in Harelbeke’s hart

In het hart van Harelbeke ontspringt een vernieuwd verhaal. De Gaverbeek slingert nu als een elegant lint door De Gavers, een majestueuze toename van 130 meter. Deze vernieuwde gedaante zorgt niet alleen voor meer ruimte en waterberging maar schept ook een heerlijke ambiance die de kwaliteit van het water ten goede komt en een verrijking betekent voor zowel fauna als flora. De kost werd gedragen door de Vlaamse Milieumaatschappij (VMM) in het kader van de Blue Deal en werd uitgevoerd in samenspel met de provincie West-Vlaanderen.

Deze transformatie maakt deel uit van een groter plan: een uitbreiding van het provinciedomein met een impressionante 20 hectare, waardoor het totale gebied nu 212 hectare bedraagt.

Water als wapen tegen de elementen

Zuhal Demir, Vlaams minister van Omgeving, belicht de essentie van deze metamorfose: “Met de Blue Deal voegen we een indrukwekkende 80 km aan natuurlijk vormgegeven waterlopen toe aan ons Vlaams landschap. Door ze hun oude, kronkelende vorm terug te geven, creëren we een oase voor het water. Het wordt een cruciale stap in onze strijd tegen droogte. Met deze aanpak garanderen we dat de Gaverbeek als natuurlijke buffer dient voor ons onschatbaar water.”

Jurgen Vanlerberghe, gedeputeerde provincie West-Vlaanderen, voegt toe: “De Gaverbeek ademt opnieuw. Ze herwint haar rol als een ecologisch en waterbergend juweel binnen het domein van De Gavers.”

Een nieuwe adem voor fauna en flora

Drie nieuwe meanders hebben hun plaats gevonden over een lengte van ongeveer 900 meter. De voormalige starre, betonnen vorm heeft plaatsgemaakt voor een flexibeler en natuurlijker ontwerp. Een indrukwekkende 5.000 m² beton werd uit het landschap gehaald. Deze open ruimte wordt nu de kiem van een nieuw bos, ter compensatie van de eerder gekapte exotische bomen.

De eens zo verstoorde Gaverbeek is op weg naar een renaissance. De natuurlijke herinrichting geeft een positieve impuls aan haar omgeving, waarbij het nieuwe patroon zorgt voor een diversiteit in stroming die de biodiversiteit stimuleert. Enkele dieren, zoals reigers en ijsvogels, zijn al gespot, genietend van de vernieuwde waterloop.

Toekomstvisie voor De Gavers

De nieuwe vorm van de Gaverbeek is slechts een schakel in de keten van een grootser plan. De provincie West-Vlaanderen droomt van een herstel van het oude meersenlandschap, waar natte natuur, educatie en recreatie samenkomen. Een gecontroleerd overstromingsgebied tussen de Eikenstraat en de Meersstraat zal zorgen voor bescherming tegen overstromingen.

Tekst Andy Vermaut en Serge Jansen van www.westnieuws.be