Vergeten stemmen uit Afghanistan: De Hazara’s en het onbenoembare geweld

In Turijn vond een cruciale conferentie plaats over de mensenrechten in Afghanistan, met speciale aandacht voor de Hazara-gemeenschap. Experts vanuit diverse disciplines deelden hun inzichten over de tragische situatie van de Hazara’s, waarbij termen als ‘genocide’ en ‘culturele genocide’ centraal stonden.

Conferentie van Turijn op 27 september 2023

Stemmen in Turijn veroordelen het geweld tegen de Hazara’s

In de kronkelende straten van Turijn werd recentelijk een bijeenkomst georganiseerd die zich ontpopte tot een wereldwijde wake-up call. De stad, bekend om haar historische grandeur, vormde het toneel voor een gedetailleerde bespreking over mensenrechten in Afghanistan, met een speciale nadruk op de gruwelen gericht tegen de Hazara-gemeenschap.

Een wereldthema in een Italiaanse setting

Wat begon als een lokale samenkomst, kreeg al snel een internationaal karakter. Afghanistan en zijn voortdurende crises zijn niet enkel een ver-van-mijn-bedshow. Ze vormen een litteken op het wereldbewustzijn, waarbij religieuze vrijheid en mensenrechten herhaaldelijk worden geschonden. Turijn koos ervoor om niet langer passief toe te kijken.

Het politieke steekspel rond Afghanistan is complex. Terwijl velen de terugtrekking van de Amerikaanse troepen uit het land bekritiseren, blijft de vermenging van geloof en politiek door de Taliban een brandend vraagstuk.

De Hazara’s: Meer dan een voetnoot in de geschiedenis

Het was niet slechts een bijeenkomst van gelijkgestemden. Een keur aan sprekers, elk met hun eigen expertise, wierp licht op de Hazara’s, een bevolkingsgroep wiens voortbestaan in het geding is binnen de bredere context van de Afghaanse crisis.

Eén spreker, professor Ottavio Quirico, verbonden aan de Università per Stranieri in Perugia, duidde de term ‘genocide’ zoals vastgelegd in een conventie van de Verenigde Naties uit 1948. Zijn conclusie was onontkoombaar: wat de Hazara’s ondergaan, is ontegenzeggelijk een genocide. Maar hij ging verder en introduceerde het concept van ‘culturele genocide’, een sluipend kwaad dat de toekomst van een volk vernietigt door hun culturele identiteit te wissen.

Inzichten die je doen begrijpen


Claudio Concas bracht de geschiedenis van de Hazara’s in kaart en presenteerde een boek dat een waardevolle toevoeging is aan de literatuur over dit onderwerp, niet alleen in het Italiaans, maar ook op internationaal niveau.

Het verslag “We will make Pakistan their graveyard” van Bismellah Alizada en Maisam Iltaf vergrootte de lens. Het betrok niet alleen Afghanistan, maar ook Pakistan in de discussie, waardoor de complexiteit van de Hazara-kwestie nog verder werd uitgediept.

Naar een wereldwijd bewustzijn

De conferentie in Turijn legt de lat hoog. Als dit de standaard is, dan verdient het Hazara-volk dat deze wereldwijd wordt overgenomen.

(Tekst via Marco Respinti van Bitter Winter bewerkt door Andy Vermaut en Serge Jansen van www.westnieuws.be)

Marco Respinti is een Italiaanse professionele journalist, lid van de Internationale Federatie van Journalisten (IFJ), auteur, vertaler en docent. Hij heeft bijgedragen en draagt nog steeds bij aan verschillende tijdschriften en magazines, zowel gedrukt als online, zowel in Italië als in het buitenland. Als auteur van boeken en hoofdstukken in boeken heeft hij werken vertaald en/of bewerkt van onder anderen Edmund Burke, Charles Dickens, T.S. Eliot, Russell Kirk, J.R.R. Tolkien, Régine Pernoud en Gustave Thibon. Hij is een senior fellow bij het Russell Kirk Center for Cultural Renewal (een niet-partijgebonden, non-profit Amerikaanse onderwijsorganisatie gevestigd in Mecosta, Michigan). Bovendien is hij een van de oprichters en tevens lid van de Adviesraad van het Center for European Renewal (een non-profit, niet-partijgebonden pan-Europese onderwijsorganisatie gevestigd in Den Haag, Nederland). Als lid van de Adviesraad van de Europese Federatie voor Vrijheid van Geloof kreeg hij in december 2022, samen met anderen, van de Universal Peace Federation de titel van Ambassadeur van Vrede toegekend. Van februari 2018 tot december 2022 was hij hoofdredacteur van International Family News. Hij dient als Directeur-verantwoordelijke voor de academische publicatie The Journal of CESNUR en Bitter Winter: Een magazine over religieuze vrijheid en mensenrechten.