Verdieping in vrijheid en verdraagzaamheid bij de 96ste IJzerbedevaart

De 96ste IJzerbedevaart in Diksmuide stond in het teken van vrijheid en verdraagzaamheid. Diverse sprekers belichtten het thema vanuit verschillende invalshoeken, waarbij zowel historische als hedendaagse perspectieven werden geïntegreerd.

Diksmuide, 03-09-2023

Aan de oevers van de IJzer, in het schilderachtige Diksmuide, verzamelden vandaag talloze mensen voor de 96ste IJzerbedevaart. Met een thema dat diep graaft in de essentie van menselijke waarden: “Onze wapens voor vrede: vrijheid en verdraagzaamheid.”

Meer dan afwezigheid van oorlog

Voor het comité van de IJzerbedevaart, vertegenwoordigd door vzw Aan de IJzer, is vrede een complexe harmonie die verder gaat dan de simpele afwezigheid van oorlog. De uitnodiging aan drie prominente sprekers bood een breder perspectief op dit thema.

Columniste Bieke Purnelle bracht een krachtig pleidooi voor het zelfbeschikkingsrecht van vrouwen. Ze benadrukte dat deze rechten universeel moeten zijn, zowel voor individuen als voor volkeren. Johan Leman voegde daar een reflectie over verdraagzaamheid aan toe, een verrijking niet alleen door tolerantie maar ook door het omarmen van de diversiteit die anderen ons bieden. Tot slot schetste Jago Kosolosky, hoofdredacteur van MO, de onlosmakelijke band tussen sociale en economische rechtvaardigheid en duurzame vrede.

Historische echo’s in hedendaagse reflecties

Voorzitter Paul De Belder, zijn woorden doordrenkt van historisch besef, verwees naar Hendrik Borginon. Deze voormalige voorzitter van het IJzerbedevaartcomité en co-voorzitter van de Frontbeweging identificeerde in 1977 ‘sociale rechtvaardigheid’ als de vierde fundamentele waarde van de Frontbeweging.

De Belder’s visie op de huidige politieke structuur was scherp en ongezouten: de bestaande staatsstructuur moet geëvolueerd worden om het welzijn van de Vlamingen te garanderen. Allianties met extreem-rechts ziet hij als een valkuil, een obstakel op weg naar een echte onafhankelijkheid in een wereld die steeds verder globaliseert.

Een eerbiedige afsluiting

Tradities werden in ere gehouden. Het evenement werd afgesloten met een eerbetoon in de Crypte, een plek van bezinning ter nagedachtenis aan alle slachtoffers van oorlog en geweld. De aanwezigen verenigden hun stemmen in het zingen van de Vlaamse Leeuw, het trots symbool van Vlaanderen.

Tekst Andy Vermaut en Serge Jansen van www.westnieuws.be