Brussel, 31 december 2023 – 15:00
In een exclusieve uitwisseling met Westnieuws.be geeft Filip Dewinter, Ondervoorzitter en Vlaams Parlementslid, een gedetailleerd overzicht van zijn interacties met Chinese vertegenwoordigers en instellingen. Te midden van voortdurende publieke discussie en controverse, beoogt dit artikel licht te werpen op Dewinter’s perspectieven en verklaringen.
Context van controverse: reactie op reputatie en beschuldigingen
Filip Dewinter begint zijn reactie met een erkenning van de heisa rond zijn zogenaamde ‘contacten’ met China, die hij ziet als een langgerekte poging tot beschadiging van zijn reputatie. “Het is duidelijk dat men een aantal feiten van jaren geleden uit hun context probeert te rukken,” legt hij uit. Hij reflecteert op de succesvolle peilingen van het Vlaams Belang en vermoedt dat dit de reden is voor de hernieuwde aandacht voor zijn acties.
Bruggen bouwen: culturele uitwisselingen en diplomatieke dialoog
Filip Dewinter beschrijft zijn rol binnen de vzw ECCEF, die actief culturele activiteiten organiseerde in Antwerpen. Hij legt uit hoe hij heeft bijgedragen aan het bevorderen van culturele banden tussen Vlaanderen en China, van tentoonstellingen tot uitwisselingen van kunstenaars. “Deze inspanningen waren bedoeld om de sterke Chinese gemeenschap in Antwerpen te betrekken en een brug te slaan tussen culturen,” stelt Dewinter.
Verdediging tegen aantijgingen van inmenging
Filip Dewinter gaat dieper in op de beschuldigingen van inmenging, benadrukkend dat de voorzitter van de ECCEF onderzocht werd voor zogenaamde ‘inmengingsactiviteiten’. Hij vermeldt dat er geen substantiële bevindingen waren tegen zijn persoon en dat het onderzoek bevestigde dat hem niets te verwijten viel. Dewinter benadrukt zijn onschuld en de transparantie van zijn betrokkenheid bij de organisatie.
Duidelijkheid over de mondmaskerkwestie
Over de kwestie van de mondmaskers tijdens de COVID-19 pandemie, biedt Filip Dewinter zijn kant van het verhaal. Hij verwerpt de beschuldiging dat hij mondmaskers zou hebben verkregen via dubieuze contacten met een Chinese spion. Filip Dewinter verklaart dat het grootste deel van de mondmaskers van een Belgisch bedrijf afkomstig was en dat zijn intenties zuiver humanitair waren. Hij benadrukt het contrast tussen hoe zijn acties worden geïnterpreteerd en die van anderen in soortgelijke situaties.
Een streven naar waarheid en transparantie
Dit diepgaande artikel biedt een platform voor Filip Dewinter om zijn perspectief en verklaringen te delen in de context van de voortdurende discussie rond zijn interacties met Chinese vertegenwoordigers. Met een nadruk op culturele uitwisseling, transparantie en het rechtzetten van misverstanden, draagt Filip Dewinter hiermee bij aan een genuanceerder begrip van de complexiteit van internationale betrekkingen.
Tekst: Andy Vermaut en Serge Jansen van www.westnieuws.be
Bovenaan vind je ons stuk die wij gemaakt hebben op basis van onderstaande etterlijke reactie van Filip Dewinter. We vermelden deze er bij om zeker geen verdraaiingen te hebben, zodoende dat iedereen de context zoals letterlijk door Filip Dewinter geschetst kan lezen.
Filip Dewinter:”Het is duidelijk dat heel de heisa rond mijn zgn ‘contacten’ met China een langgerekte poging zijn tot beschadiging van mijn reputatie. Het Vlaams Belang doet het goed in de peilingen en dus probeer men een aantal uit zijn context gerukte feiten van ondertussen acht en negen jaar geleden terug op te rakelen. Ik heb in de periode tussen 2015 en 2018 een drietal jaar occasioneel meegewerkt aan de vzw ECCEF die in alle openlijkheid actief was in Antwerpen. Deze organisatie organiseerde culturele activiteiten zoals tentoonstellingen, voorstellingen en uitwisseling van kunstenaars tussen Vlaanderen en China. Aangezien Antwerpen een grote Chinese gemeenschap kent, leek het mij opportuun om enkele activiteiten mee te helpen organiseren. In dat kader heb ik samen met een delegatie China kunnen bezoeken. Eind 2018 bleek dat de voorzitter van deze vzw (die al geruime tijd met zijn gezin legaal in ons land woonde) aan zgn ‘inmengingsactiviteiten’ deed. Kort samengevat betekent inmenging het ‘verwerven van invloed door een buitenlandse mogendheid in ons land’. Er werd een onderzoek ingesteld door de staatsveiligheid en door het parket. De procureur-generaal van het Hof van Beroep in Brussel oordeelde dat mij niets te verwijten viel en liet per brief aan de voorzitter van het parlement weten dat een onderzoek niet nodig was. Ik heb nooit enige politiek initiatief omtrent China in het parlement genomen. Mijn enige initiatief betrof drie resoluties om Taiwan te laten erkennen als staat en een diplomatieke vertegenwoordiging van Taiwan in ons land te voorzien. Niet echt een China-vriendelijk initiatief…”
Filip Dewinter vervolgt:”De mondmaskers: n.a.v. de COVID-pandemie in 2020 heb ik mij ingespannen om gratis mondmaskers uit te delen in Antwerpen. Mij wordt nu verweten die mondmaskers via mijn contacten met een spion uit China te hebben gehaald. Dat klopt niet. Het merendeel van de mondmaskers kwamen van een Belgische bedrijf. Een kleiner aantal werden aangeboden via contacten in China die niks te maken hadden met de man in kwestie. Wanneer minister Maggie De Block miljoenen voorschot betaalt nav de bestelling van mondmaskers die nooit geleverd werden via een schimmige vennootschap, wordt dat uitgelegd als ‘verantwoordelijkheid’ nemen. Wanneer ik mondmaskers organiseer om gratis uit te delen aan de bevolking ben ik een schurk. Er is ook nog een andere Filip die mondmaskers via zijn vriend Jack Ma van Alibaba naar hier haalde maar die is koning… ,” besluit Filip Dewinter.