De Panne, Koksijde, Nieuwpoort, Oostende en Knokke-Heist: Aan de horizon waar land en water elkaar ontmoeten, verrijst nu een venster op de onderwaterwereld van de Noordzee. Nieuwe informatiepanelen, strategisch geplaatst op vijf kustlocaties, bieden een fascinerende blik op de beschermde natuurparels die de Belgische wateren rijk zijn. Dit initiatief, gelanceerd door de Federale Overheidsdienst (FOD) Volksgezondheid, streeft ernaar passanten – of ze nu bewoners of bezoekers zijn – bewust te maken van het belang van de biodiversiteit in onze Noordzee.
Een toevluchtsoord onder de golven
De Noordzee, die 37% van haar Belgische deel als beschermd natuurgebied kan claimen, is een deel van het prestigieuze Natura 2000-netwerk. Dit is een ecologisch netwerk van beschermde gebieden in de Europese Unie en staat bekend als het grootste in zijn soort wereldwijd. De Vlaamse Banken en de Vlakte van de Raan markeren de uitersten van dit beschermde gebied. Zij vormen een toevluchtsoord voor zandbanken, grindbedden en een rijke variëteit aan zeeleven, zoals garnalen, oesters en zelfs haaien en roggen. Daarnaast zijn er speciale beschermingszones voor zeevogels, die dienen als cruciale rust- en voedingsplaatsen voor zowel trekkende als broedende vogels.
De rijkdom van het onzichtbare
Wat voor het oog verborgen blijft, wordt door de informatiepanelen aan de oppervlakte gebracht. De zandzager, de schelpkokerworm, de dodemansduim en de zeehond zijn slechts enkele voorbeelden van het rijke onderwaterleven dat deze borden illustreren. Gizem Poffyn, beleidsmedewerker bij de dienst Marien Milieu, benadrukt het belang van deze verborgen biodiversiteit: “Hoewel de natuur onder het zeeoppervlak minder zichtbaar is, is haar schoonheid, verscheidenheid en essentie voor ons bestaan niet te onderschatten. Met deze informatieborden hopen we de ogen van mensen te openen en hun hart te winnen voor de bescherming van onze kostbare Noordzee.”
Een toekomst voor biodiversiteit
De informatiepanelen zijn onderdeel van een groter natuurbeschermingsprogramma, het LIFE Belgian Nature Integrated Project (BNIP), dat liep van 2014 tot 2023. In het kielzog hiervan start het LIFE Belgium for Biodiversity (B4B) programma, gericht op het actief herstellen van oesterbanken in de Noordzee. Deze inspanningen worden ondersteund door het LIFE-programma van de Europese Unie, dat financiële middelen beschikbaar stelt voor het behoud en de ontwikkeling van Natura 2000.
Kustlocaties als leerrijke ankerpunten
De informatiepanelen zijn te vinden op de volgende plekken langs de Belgische kust: De Panne, Koksijde, Nieuwpoort, Oostende en Knokke-Heist. Elk paneel staat als een educatieve baken in de directe nabijheid van de zee, klaar om de voorbijganger te onderwijzen en te inspireren.
Voor meer informatie over deze initiatieven kunt u terecht op de website: www.dezeebegintbijjezelf.be.
Tekst Andy Vermaut en Serge Jansen van www.westnieuws.be