Verbijstering in de Brusselse metrotunnels

Op een zaterdagavond in Anderlecht werd het metrostation Delacroix opgeschrikt door een ammoniakaanval. Twee individuen lijken verantwoordelijk voor de actie. Twee mensen werden voor controle naar het ziekenhuis gebracht, maar niemand raakte ernstig gewond. Het onderzoek naar de exacte oorzaken en de daders loopt nog.

Op een alledaagse zaterdagavond, terwijl de stad zich wentelde in haar nachtelijke ritmes, vond er in het hart van Anderlecht een beangstigend tafereel plaats. In het halfduister van het ondergrondse labyrint, waarin de metro’s van Brussel hun routes weven, werd de lucht plotseling gevuld met een verstikkende walm.

Schaduwen in station Delacroix

Toen de klok bijna 19 uur sloeg, werd de stationaire rust van Delacroix ruw verstoord door het sissen van een giftige stof. Het ging waarschijnlijk om ammoniak, zo zegt een bron uit de ochtendeditie van Het Nieuwsblad.

De dienstverleners van de stad, waaronder de Stib en de Brusselse brandweer, reageerden snel. Twee personen werden uit voorzorg naar het ziekenhuis vervoerd, maar ernstige verwondingen bleven gelukkig uit. “De nodige hulpmiddelen werden snel ingezet en verdere interventies bleken overbodig”, aldus een woordvoerder van de brandweer.

Onzekerheid in de lucht

Wat de aanleiding was voor deze verstoring, bleef aanvankelijk gehuld in een waas van mysterie. “Het lijkt erop dat iemand een substantie naar twee voorbijgangers heeft gegooid. We kunnen echter nog niet bevestigen dat het inderdaad ammoniak was”, gaf de Stib-woordvoerder toe.

Voor een kort moment werd de tijd stilgezet; de metrodienst werd een kwartier onderbroken, de adem van de stad werd ingehouden. De zoektocht naar duidelijkheid blijft voortduren.

Een getuige spreekt

Onder degenen die gevangen zaten in deze giftige wolk, was een vrouw op weg naar het concert van Rammstein. Hoewel zijzelf gespaard bleef, werden velen om haar heen minder fortuinlijk. “Aanvankelijk leek het slechts een onschuldige vloeistof. Maar binnen enkele ogenblikken werden onze zintuigen overweldigd. Het brandde in onze ogen, en de stank werd ondraaglijk”, vertelde ze.

Het drama bereikte zijn hoogtepunt toen de verantwoordelijke personen – naar verluidt twee mannen – tussen de haltes Clemenceau en Delacroix hun toxische last lozen. “Toen we ons realiseerden waarmee we te maken hadden, zochten we wanhopig een uitweg. En uiteindelijk vonden we die in het Weststation”, concludeerde de ooggetuige.

( Tekst Andy Vermaut en Serge Jansen van www.westnieuws.be )