Torhout : vernieuwde regeling asbest

In het kader van het afbouwplan voor een asbestveilig Vlaanderen, werken jouw gemeente en MIROM Roeselare mee aan een veilige afbouw van asbest in onze omgeving. Om de risico’s voor jezelf, de andere bezoekers en het personeel op de recyclageparken te beperken, moet je voortaan asbest verpakt naar het recyclagepark brengen. Daarnaast is er ook een nieuwe dienstverlening waarmee je asbest voordelig aan huis kan laten ophalen.

In heel wat oudere gebouwen, tuinhuizen en stallen is asbest gebruikt. Door veroudering wordt dit materiaal broos, fragiel en breekbaar. Het asbestcement verliest hierdoor zijn binding waardoor er asbestvezels kunnen vrijkomen en die vormen een risico voor de gezondheid.

Verpakt naar het recyclagepark
Vanaf 1 januari 2020 moet je asbest verpakt naar het recyclagepark brengen. De asbestzak koop je aan op het recyclagepark via de betaalzuil met je identiteitskaart of bij MIROM Roeselare. Er zijn kleine en grote asbestzakken te koop. Een kleine zak kost 1,50 euro (+/- 1m x 1,2m), een grote asbestzak kost 2,50 euro (+/- 2m x 1,2m).
Asbest kan je aanleveren onder de oranje groep, particulieren hebben voor de aanvoer van afvalstoffen onder de oranje groep tot 1.000 kg vrijstelling per gezin per jaar. Breng je asbest onverpakt of in een verkeerde verpakking aan na 1 januari 2020, dan krijg je geen toegang tot het recyclagepark.

 Wat kan?
Enkel hechtgebonden asbest (= de vezels zitten in het draagmateriaal verankerd) 
Bv. eterniet • menuiserite • golfplaten • asbestleien • dak- en gevelleien (vlakke, vierhoekige platen met vaak een blauwachtige kleur) • gas-, water- en rioleringsleidingen • regenpijp (grijze kleur, vezelige structuur op breukvlakken) • vlakke gevelplaten of binnenschotten (al dan niet uitwendig fel gekleurd) • bloembakken • schouw
Wees voorzichtig! 
Bevochtig vooraf het materiaal en zorg dat het niet breekt tijdens de afbraakwerken. Gebruik in geen geval een slijpschijf, zaag of boor. Zo voorkom je dat de gevaarlijke asbestvezels vrijkomen.
Op het recyclagepark kan je een set Persoonlijke Beschermingsmiddelen, PBM, kopen aan de betaalzuil voor 10 euro/pakket.
 Wat kan niet?
Asbest in losse of niet hechtgebonden
Bv. spuitasbest • asbestkoord • isolatieplaten of vloerplaten van verwarmingsketels • asbestkarton • isolatiegips…
Laat niet-hechtgebonden asbest, verweerde asbest of moeilijk te verwijderen asbest verwijderen door een gespecialiseerd bedrijf. Op https://www.ovam.be/veilig-omgaan-met-asbestafval#Waarheen vind je meer info en een lijst van erkende asbestverwijderaars.

Ophaling aan huis
Heb je geen vervoer, gaat het over een grotere hoeveelheid asbest of breng je het liever niet zelf naar het recyclagepark? Dan kan je asbest voortaan ook aan een voordelig tarief laten ophalen aan huis. Meer informatie vind je op https://www.mirom.be/asbestophaling.

“Asbest is een schadelijke stof die in heel wat bouwmaterialen is verwerkt. Het is echter alleen gevaarlijk als je losse asbestvezels inademt. Deze vezels zijn niet met het blote oog te zien. Ze kunnen vrijkomen bij de beschadiging van materiaal dat asbest bevat. Daarom is het heel belangrijk altijd de juiste voorzorgsmaatregelen te nemen als je asbest verwijdert en aanvoert naar het recyclagepark. Zorg dat je de nodige PBM aantrekt als je asbesthoudend materiaal verwijdert, verpakt het in de speciale asbestzakken en voer het enkel zo af naar het recyclagepark. Zo bescherm je niet alleen jezelf, maar ook de andere bezoekers en de parkwachters op ons recyclagepark.”, vertelt schepen Elsie Desmet.  

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *