Torhout is en blijft een financieel gezonde stad

Op de gemeenteraad van 16 december werd de aanpassing van het meerjarenplan 2020-2025 voorgesteld. Deze aanpassing is de laatste voor het meerjarenplan 2020-2025, dat volop verder afgewerkt wordt. Torhout is en blijft een financieel gezonde stad.

Op het einde van het meerjarenplan in 2025 dient er een financieel evenwicht te zijn. Voor de twee daaropvolgende jaren 2026-2027 moeten de voorziene bedragen wettelijk opgenomen worden. Volgend jaar maakt de nieuwe bestuursploeg een nieuw meerjarenplan 2026-2031 op.

Investeringsuitgaven

De investeringsuitgaven voor de periode 2023-2025 bedragen 26 miljoen euro. Vorig jaar was dat nog 24,7 miljoen euro voor deze periode. Deze stijging is vooral te wijten aan het opnieuw voorzien van het nieuwbouwproject voor de technische dienst, een project van 2,7 miljoen euro dat een aantal jaren geleden on-hold werd gezet. Daarnaast werden de investeringsbudgetten voor een aantal afgewerkte investeringen verminderd en afgesloten. Dit maakt dat over het volledige meerjarenplan 2020-2025 de geplande investeringsuitgaven 52,5 miljoen euro bedragen.

Waterbeheersing

Met het Belgische klimaat in het achterhoofd, blijft het lokaal bestuur sterk inzetten op waterbeheersing. In 2024 gingen de voorbereidende nutswerken voor het project Zomerstraat-Landstraat van start. Daarna kunnen de rioleringswerken in het voorjaar van 2025 uitgevoerd worden. Het project omvat het aanleggen van een gescheiden rioolstelsel, met als doel een bypass te creëren en zo regenwater vlugger vanop ’t Hoge naar de Makeveldbeek te brengen. Gekoppeld aan dit project wordt een captatiebekken voor de landbouw gerealiseerd in de Landstraat.

In 2025-2026 staat de heraanleg van de Driekoningenstraat op de planning, een project waarin ook rioleringswerken zijn opgenomen.

Vergroening en ontharding

Naast waterbeheersing zet het lokaal bestuur in op vergroening en ontharding. Na de afbraak van het gebouw FOD Financiën eind 2023 werd gestart met de aanleg van het park die de Brouckere vanaf de Aartrijkestraat doorheen park ’s Gravenwinkel verbindt met de handelskern. De drie tuinen reiken elkaar de hand, verbonden door een indrukwekkende brug. We bekwamen een mooi nieuw stukje groen in het centrum.

Verkeersveiligheid en bescherming zwakke weggebruiker

Ook de bescherming van de zwakke weggebruiker blijft een prioriteit. In 2024 en 2025 zorgen we voor bijkomende veilige verkeerssignalisatie nabij diverse schoolomgevingen.

De heraanleg van de Driekoningenstraat wordt komend jaar opgestart. Met het invoegen van wisselende parkeerstroken en extra stukjes groen, willen we de snelheid inperken. Het creëren van een veilige en aangename woonstraat staat hier voorop, met aandacht voor elke weggebruiker.

Duurzaamheid

In het meerjarenplan 2020-2025 heeft Torhout resoluut de kaart van duurzame investeringen getrokken. Met de reeds uitgevoerde investeringen zijn we erin geslaagd om ons energieverbruik vorig jaar al met 26% te doen dalen ten opzichte van 2019.

In 2024 werden onder andere stookplaatsen gerenoveerd en warmtepompinstallaties en zonnepanelen geplaatst. Investeringen die het daar aan gekoppelde energieverbruik op deze locaties met tussen de 25 en 50% per jaar deden verminderen.

In 2025 gaat het bestuur verder met het vernieuwen van verwarmingsinstallaties in combinatie met een centraal aangestuurd gebouwenbeheersysteem. Ook het vernieuwen van de dakbedekking van het cultuurcentrum, met bijkomende isolatie en plaatsing van zonnepanelen, staat op de planning.

Opportuniteiten

Naast het realiseren van de doelstellingen probeert het lokaal bestuur ook in te spelen op unieke kansen die zich voor doen. Zo werd in 2024 een nieuwe atletiekpiste aangelegd, voor 60% gesubsidieerd door Sport Vlaanderen. De stad voorziet in 2025 de aankoop van de grond van gebouwen van Fluvius, waarbij de brandweerzone de gebouwen aankoopt voor een nieuwe brandweerkazerne.

Exploitatie

Op het vlak van exploitatie konden de budgetten voor energie en personeelskosten voor 2024 verlaagd worden door de lager dan voorziene inflatie en het tijdelijk niet kunnen invullen van vacatures. Daarnaast oefenden ook de stabielere energieprijzen een gunstige impact uit, gekoppeld aan de genomen maatregelen qua energiebesparing.

Voor 2025 is er wel een stijging van het personeelsbudget, doordat de volledige personeelsbezetting gebudgetteerd wordt. Hiertegenover staan ook hoger dan verwachte belastingopbrengsten door de impact van inflatie de afgelopen jaren.

Gezonde financiën

De schuldgraad de afgelopen jaren werd afgebouwd. Eind 2021 – begin 2022 kon het lokaal bestuur daardoor 20 miljoen euro leningen opnemen aan een voordelige rentevoet van 1,08%. Zo zijn de financieringsbehoeften van het bijgestuurde meerjarenplan grotendeels vastgelegd. Er is slechts een bijkomende lening van 0,5 miljoen euro voorzien in 2027. De schuldgraad* komt zo op 0,53 eind 2025, wat slechts een minieme verhoging is ten opzichte van de 0,52 in 2020. Dit toont aan dat ondanks de moeilijke economische jaren en het ambitieuze investeringsprogramma, de stadsfinanciën structureel gezond zijn.

*schuldgraad: de verhouding van schulden tot de totale opbrengsten