Toekomstgericht denken: Wetenschap als wegwijzer

In het hart van de discussie over toekomstverkenning staat de wetenschap als een fundamenteel instrument voor het bieden van inzicht en advies. Door het werk van experts en instituten zoals het Rathenau Instituut worden de fundamenten gelegd voor een samenleving die niet alleen reageert op technologische ontwikkelingen maar deze ook proactief vormgeeft. De focus ligt op het creëren van een toekomst die iedereen ten goede komt, met een sterk besef van gemeenschappelijke verantwoordelijkheid en participatie.

Inleiding op de toekomst: De meerwaarde van langetermijndenken en best practices in wetenschappelijk onderbouwde toekomstvisie

In een wereld waar de toekomst zich met ongekende snelheid………………….., rijst de vraag hoe we deze het beste kunnen verkennen en welke rol de wetenschap hierin speelt. Prof. dr. ir. Eefje Cuppen, directeur van het Rathenau Instituut en lid van de European Parliamentary Technology Assessment (EPTA), samen met Dr. Piret Tõnurist, innovatieleider bij de OECD, en Prof. dr. Franck L.B. Meijboom, voorzitter van de European Society for Agriculture and Food Ethics (EurSafe), delen hun inzichten over de cruciale rol van wetenschap in het anticiperen op toekomstige technologieën.

Voor wie plannen we de toekomst? Democratie en technologische toekomstvisies

Het Nederlandse Rathenau Instituut ondersteunt al 35 jaar lang de vorming van publieke en politieke opinie over maatschappelijk relevante aspecten van wetenschap en technologie. Met de missie om inzicht te geven in het functioneren van het wetenschapssysteem, publiceert het instituut cijfers en biedt het zowel gevraagd als ongevraagd aanbevelingen over dit onderwerp. Het levert kennis en onderzoek aan de Senaat, de Tweede Kamer en het Europees Parlement ter ondersteuning van politieke meningsvorming.

Wetenschappelijke kwaliteit, onafhankelijkheid, relevantie

Als een publiek kennisinstituut streeft het Rathenau Instituut ernaar om wetenschap, samenleving, politiek en beleid samen te brengen, met de nadruk op het stellen van agenda’s en het verstrekken van informatie. De kernwaarden – wetenschappelijke kwaliteit, onafhankelijkheid en relevantie – staan centraal in hun werk om een geïnformeerde toekomst te garanderen.

Thematische aandachtspunten: Van informeren tot actie

Het instituut richt zich op diverse thema’s om het parlement te informeren en actie te initiëren. Dit omvat berichten aan het parlement, rondetafelgesprekken en technische briefings. Het doel is om een democratisch kader te bieden voor het anticiperen op technologische toekomsten, met aandacht voor de organisaties die zich bezighouden met Europese technologiebeoordeling.

Auteurs tekst Andy Vermaut +32499357495 en Serge Jansen +32468334833 van www.westnieuws.be email: contact@westnieuws.be