Theo Francken over de zoektocht naar de onverbloemde waarheid

Theo Francken legt de onthullingen bloot en roept de regering op tot rekenschap en transparantie na onbeantwoorde verzoeken vanuit Tunesië.

De onderbelichte waarheden

Bij het horen van de naam Theo Francken, denken velen meteen aan een gedreven politicus. Deze week laat hij zijn stem opnieuw horen, scherper dan ooit. Na het waarnemen van wat hij ervaart als verdraaide verhalen, ongegronde excuses en vermeende beledigingen richting Tunesië, richt hij zijn pijlen op drie kernpunten van de regering: Volgens De Moor zou het terugzenden van een persoon naar Tunesië een hachelijke zaak zijn wegens vermeende tegenwerking van het land. Echter, Francken beweert dat Tunesië zelf om uitlevering vroeg. Annelies Verlinden heeft het over een zekere Abdesalam die onopgemerkt zou zijn gebleven. Francken countert dit door te stellen dat de Belgische politiediensten zelf informatie over deze man opvroegen bij hun Tunesische tegenhangers. 3. Vincent Van Quickenborne meent dat er geen tekenen waren van radicalisering bij een bepaald individu. Desondanks zou diens sociaal platform, gevolgd door duizenden, wemelen van radicale standpunten.

Blindheid of nalatigheid?

Het blijkt dat een uitleveringsverzoek van Tunesië voor Abdeslam Lassoued maar liefst 14 maanden zonder gehoor bleef binnen onze justitie. Een nalatigheid die Francken niet kan bevatten. Hoeveel soortgelijke verzoeken blijven in de schaduw, vraagt hij zich af.

Pleidooi voor openheid

Francken wil weten welke andere federale entiteiten op de hoogte waren van dit uitleveringsverzoek. Heeft Tunesië in die periode getracht een herinnering te sturen? Met de recente aanslagen in gedachten, beschuldigt hij de huidige machthebbers van misleiding. Zijn verzoek is simpel: helderheid en rekenschap.

Oog op de toekomst

Met een vastberaden blik roept Francken het kernkabinet op hun functie neer te leggen bij Koning Filip, gezien de ernstige misstappen en vermeende misleidingen.

Hij wenst eenieder een serene afsluiting van de week en verlangt naar steun voor zijn visie. Zijn slotgedachte? In de positie van de Tunesische autoriteiten zou hij een welgemeende verontschuldiging van de Belgische zijde verwachten.

Tekst Andy Vermaut en Serge Jansen van www.westnieuws.be