Tentoonstelling De Geknipte Kat op bezoek in Torhout


Schepen Elsie Desmet : tijdens de paasvakantie geniet je in het Stadskantoor van een ludieke tentoonstelling De Geknipte Kat. Je leert meer over het bikkelharde leven van zwerfkatten en hoe het lokaal bestuur hier iets aan wil veranderen. Je krijgt informatie over hoe je het beste je eigen pluizenbol kan verzorgen en hoe goed je scoort als baasje, of moeten we zeggen als personeel? De Geknipte Kat is geknipt voor een bezoekje met kinderen!

De Geknipte Kat reist rond door Vlaanderen en houdt halt in Torhout tussen dinsdag 4 en zaterdag 15 april. Het is een tentoonstelling ontworpen door het Yper Museum in samenwerking met Dierenwelzijn Vlaanderen.

Naast de tentoonstelling zelf zijn er verschillende activiteiten om aan deel te nemen:

⦁ Dinsdag 4 april – Familiefilm De Gelaarsde Kat 2 in Cultuurcentrum de Brouckere.
⦁ Woensdag 5 april – Bezoek Katmobiel Oscar van GAIA op de woensdagmarkt.
⦁ Themastand over katten in de bibliotheek.
⦁ Leuke wedstrijden – Hou zeker de sociale media van het lokaal bestuur in de gaten!

Een gelukkige kat is geknipt

“De komst van de lente betekent ook weer kattentijd. Het ideale moment om iedereen te herinneren aan de sterilisatieplicht”, zegt schepen van Dierenwelzijn, Elsie Desmet. “Sterilisatieplicht voor katten is van levensbelang, want enkel zo houden we de zwerfkattenpopulatie onder controle. Het leven van een zwerfkat is zwaar en de asielen zitten overvol. Veel huisdieren lopen ook verloren en daarom is het chippen en registreren van je kat zeer belangrijk. Ben je niet zeker of je kat wettelijk in orde is? Ga dan zeker langs bij je dierenarts.”

Zwerfkattenbeleid

Het lokaal bestuur werkt samen met het Blauwe Kruis Brugge voor de praktische uitwerking van het zwerfkattenbeleid. Na de melding vangen zij de katten met diervriendelijke vangkooien. De dierenarts doet een algemene controle, waarna de dieren worden gesteriliseerd en terugplaatst in de gekende omgeving. Daar krijgen ze eten, drinken en hebben ze beschutting. Enkel aangestelde vrijwilligers kunnen zwerfkatten voederen. Hiervoor kregen zij een speciale voederpas van het lokaal bestuur. Alle dierenvrienden kunnen een voederpas aanvragen bij de dienst Milieu.

Adopteer een dier uit het asiel

Tamme dieren en kittens verhuizen na een socialisatieperiode ter adoptie naar het asiel in Brugge. Neem zeker een kijkje op www.adopteereendier.be. Met een muisklik krijg je het aanbod van alle asielen in Vlaanderen te zien. Een kat hebben is een grote verantwoordelijkheid, haal dus niet zomaar een dier in huis. Kijk eerst op www.huisdierinfo.be en ontdek of een huisdier bij jou past.

Veel geknipte katten in het asiel

In de Vlaamse asielen alleen al belanden jaarlijks bijna 50.000 dieren. Een derde hiervan is achtergelaten door de eigenaar. Als je een dier adopteert van een asiel, of een erkende opvang, dan ben je 100 % zeker dat alles via de wettelijke manier is verlopen. Schepen Elsie Desmet roept op om waakzaam te zijn: “Door de sterilisatieplicht vermijden we veel ongewenste nestjes. Kittens belanden in het beste geval in het asiel, maar veel vaker op straat, of ze worden weggeven aan familie en vrienden. Dit is meestal met de beste bedoelingen, maar dus verboden en met goeie reden. Kittens worden te vroeg weggenomen bij de mamakat en vertrekken niet-gesteriliseerd of gechipt naar hun nieuwe thuis.”

Meldpunt zwerfkatten en dieren in nood

Zie je katten rondzwerven of dieren die ziek zijn of in nood? Wacht niet en contacteer meteen de milieudienst zodat de situatie niet uit de hand loopt. Zo kunnen we veel dierenleed en overlast vermijden. Meld het via www.torhout.be/melding-van-zwerfkatten of neem contact op via ruimte@torhout.be of 050 22 11 22.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *