Revolutionaire transparantie in spaarrekeningen: een nieuw tijdperk voor Belgische spaarders

De federale regering heeft een belangrijk akkoord gesloten met de bankensector om de transparantie en eenvoud van spaarrekeningen te verbeteren. Dit akkoord, dat ingaat op 15 januari 2024, zal consumenten duidelijkere informatie bieden over hun spaarrekeningen en hen helpen beter geïnformeerde financiële beslissingen te nemen.

Brussel, 03 december 2023 – Een historische stap naar meer transparantie en eenvoud in de financiële sector is vandaag gezet door de federale regering, die een baanbrekend akkoord heeft gesloten met de bankensector. Staatssecretaris voor Consumentenbescherming Alexia Bertrand, samen met minister van Economie Pierre-Yves Dermagne en minister van Financiën Vincent van Peteghem, heeft een protocol ondertekend dat een nieuw tijdperk inluidt voor de Belgische spaarder.

Streven naar duidelijkheid en eerlijkheid

Dit protocol, dat vanaf 15 januari 2024 in werking treedt, markeert een keerpunt in de manier waarop spaarrekeningen worden beheerd en gepresenteerd aan consumenten. Het belooft heldere en begrijpelijke informatie over de rente die spaarders ontvangen, zowel in percentages als in euro’s.

Innovatieve benaderingen voor spaarrekeningen

Een belangrijke vernieuwing is de introductie van een uniforme webpagina per bank, waarop alle informatie over de aangeboden spaarrekeningen en bijbehorende spaarrentes transparant wordt weergegeven. Deze pagina’s zullen ook verwijzen naar drie specifieke hulpmiddelen: de spaarcalculator van de bank, de spaarsimulator van de FSMA en de bankoverstapdienst.

Beperking tot vier spaarrekeningen

In een significante wijziging zullen banken het aantal verschillende gereglementeerde spaarrekeningen beperken tot maximaal vier. Dit dwingt banken om de meest concurrerende tarieven aan te bieden.

Drie duidelijke categorieën

Spaarrekeningen worden ingedeeld in drie eenvoudige categorieën: rekeningen zonder voorwaarden (A), rekeningen met een bedragsvoorwaarde (B) en rekeningen gebonden aan een bepaalde leeftijd (C).

Reacties van belangrijke spelers

Staatssecretaris Alexia Bertrand benadrukt het belang van bewust en geïnformeerd consumeren. Minister van Financiën Vincent Van Peteghem wijst op het belang van transparantie voor het vertrouwen in het financiële systeem. Karel Baert, CEO van Febelfin, en Jean-Paul Servais, voorzitter van de FSMA, onderstrepen het belang van deze stap voor de bescherming van de financiële consument.

( Tekst Andy Vermaut en Serge Jansen van www.westnieuws.be )