Project Veerkrachtige Buurten van start in Veurne

Eerstelijnszone en lokale partners pakken psychisch welzijn aan

Psychisch welzijn is niet altijd even zichtbaar, maar de alarmerende cijfers zijn wel erg aanwezig. Te veel mensen zijn de weg kwijt.  Met het project Veerkrachtige Buurt slaan vele partners de handen in elkaar om het welzijn en het samenleven op buurtniveau te verbeteren. De coördinatie is in handen van de eerstelijnszone Westkust & Polder. Met steun van de Koning Boudewijnstichting start nu een pilootproject in het centrum van Veurne. Later wordt dit uitgebreid naar het volledige grondgebied van de eerstelijnszone met de gemeenten Alveringem, De Panne, Diksmuide, Koksijde, Middelkerke en Nieuwpoort.  Het project kreeg een officiële start tijdens de startbijeenkomst op dinsdag 15 maart.

Waarom Veerkrachtige Buurten?

Het uiterste westen van Vlaanderen lijkt een vredige streek. De oppervlakkige rust verbergt echter veel sociaal leed. Veel mensen leven geïsoleerd.  De gevoelens van onwelzijn vertalen zich in hoge zelfmoordcijfers, overconsumptie van antidepressiva en te veel heropnames op de PAAZ (psychiatrische afdeling algemeen ziekenhuis). Het zijn precies deze cijfers die door het project Veerkrachtige Buurten weer naar beneden moeten.

Met het project Veerkrachtige buurt werkt de eerstelijnszone Westkust & Polder samen met haar partners en iedereen die een partner wil zijn aan het herstellen van het sociale weefsel. Opdat psychische problemen zichtbaar mogen worden, de toeleiding naar professionele hulp verbetert. Maar ook opdat de onderlinge solidariteit en draagkracht binnen de buurt leiden tot een hoger welbevinden.

In een zorgzame buurt leven mensen comfortabel samen; jonge en oude mensen, kwetsbare en minder kwetsbare mensen. Ze ervaren geborgenheid en levenskwaliteit. Mensen helpen elkaar en vormen een sociaal netwerk. Een deel van de ondersteuningsnoden worden ingevuld in de buurt. Daarnaast zijn professionele diensten en voorzieningen toegankelijk en beschikbaar.

Proefproject in Veurne Centrum

Heel de zone Westkust & Polder moet op termijn een veerkrachtige buurt worden, maar we starten met het gebied Veurne Centrum. Deze buurt is ideaal als startgebied, door de beperkte oppervlakte en de aanwezigheid van veel partners.

Officieel startschot op dinsdag 15 maart

Koen Declerck, voorzitter van de eerstelijnszone Westkust & Polder en Peter Roose, burgemeester van Veurne gaven de officiële aftrap van dit grote project. Dat deden ze samen met een vijftigtal professionals uit de sector zorg en welzijn uit de regio en met een aantal vertegenwoordigers van de platformen die in het project worden ingezet.

Beproefde en nieuwe methodieken

Veerkrachtige Buurten hoedt zich voor het heruitvinden van het warme water. Daarom zullen de partners in zee gaan met initiatieven die elders hun waarde bewezen hebben.

Enchanté

Enchanté is een netwerk van hartelijke handelaars en burgers die kleine diensten aanbieden aan eender wie er nood aan heeft. Van een glas water tot een kop koffie, van een haarknipbeurt tot een plek om even uit te rusten.

Maebar

Maebar is Arabisch voor kruispunt. Met een elektrische driewielerfiets duiken partners de wijken in op zoek naar kruispunten. Niet in de letterlijke zin van het woord, maar wel op zoek naar punten waar mensen elkaar kruisen. Kruisen maar niet echt ontmoeten. Met de Maebar krijgen ze de kans om mensen te ontmoeten en een netwerk uit te bouwen.

Het systeem is simpel. De fiets kan in een wip omgebouwd worden tot een plek waar je twintig gasten kunt ontvangen voor een kop koffie of thee.

Zipster

Zipster is een digitaal doorverwijzingsplatform dat vraag en aanbod voor psychosociale noden beter op elkaar afstemt. Via Zipster krijgt de zorgverlener, bv een huisarts of apotheker, een overzicht van de doorverwijzingsmogelijkheden waar mensen terecht kunnen. 

Veerpunten

De Veerpunten zijn een eigen initiatief van de eerstelijnszone Westkust & Polder. Het gaat om burgers en handelaars die zich eenvoudigweg aanspreekbaar maken voor anderen. Iemand vinden die naar je wil luisteren wanneer het leven je even niet meezit, kan een belangrijke eerste stap zijn.

Veel partners voor een sterke samenwerking

Veerkrachtige Buurten wordt een erg brede samenwerking, met een bundeling van alle kennis en ervaringen. Het gaat hierbij onder andere om de lokale besturen, de lokale adviesraden, het LOGO Brugge-Oostende, de hogescholen Howest en Vives als kennispartners, de zorgprofessionals uit de eerste en de tweede lijn, Covias, de mutualiteiten, Vivel, AZWest en uiteraard vele geëngageerde buurtbewoners.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *