Procesvoering op afstand: justitie neemt digitale sprong met nieuwe wet en app

De recente goedkeuring van een wetsontwerp rond het gebruik van videoconferenties in rechtszaken onderstreept de toewijding van de Belgische Justitie aan modernisering en toegankelijkheid. De introductie van JustCourt, ontwikkeld door Microsoft, gaat deze ontwikkeling ondersteunen door een gestroomlijnde, digitale aanpak van gerechtelijke processen te bieden.

Brussel, 19 april 2024 – De goedkeuring van een nieuw wetsvoorstel door het federale parlement gisteravond belooft een belangrijke verandering in hoe gerechtelijke processen in België zullen verlopen. De wet biedt een stevige juridische basis voor het gebruik van videoconferenties, die nu al een opkomende trend zijn binnen de rechtspraak.

Digitale efficiëntie verhoogt

De nieuwe regelgeving komt op een moment dat Justitie haar achterstand in digitalisering aan het inhalen is. Dit werd benadrukt door een investering van 3,1 miljoen euro in de nodige technologie, die elke rechtbank voorziet van geavanceerde schermen en audioapparatuur. Vooral in burgerlijke rechtszaken, zoals bij de Antwerpse rechtbank van eerste aanleg, is het gebruik van videoconferenties al sterk ingeburgerd. Met de introductie van JustCourt, een speciaal ontwikkelde app, wordt deze praktijk nu gestroomlijnd en uitgebreid.

Wettelijk kader ondersteunt vernieuwing

Het nieuwe wetsontwerp legt gedetailleerde procedures vast rond het gebruik van videoconferentie in gerechtelijke processen, waarbij de vrijwilligheid en de discretionaire bevoegdheid van de rechter centraal staan. Dit garandeert dat alle betrokken partijen akkoord gaan met een digitale zitting, tenzij anders beslist door de rechter. Bovendien biedt de wet oplossingen voor scenario’s zoals pandemieën of bedreigingen voor de openbare veiligheid, waarbij fysieke aanwezigheid onmogelijk is.

JustCourt: van ontwerp tot implementatie

Ontwikkeld in samenwerking met Microsoft, zorgt JustCourt voor een veilige en georganiseerde digitale omgeving waar procespartijen zich met hun eID kunnen aanmelden. Het systeem regelt de aanwezigheid in een virtuele lobby, geleid door de griffier. De eerste rechtbanken die JustCourt gaan gebruiken, zijn die in Brussel, Mechelen en Marche-en-Famenne, met een verdere uitrol gepland naar alle hoven en rechtbanken in België.

Impact op justitie en samenleving

Paul Van Tigchelt, minister van Justitie, benadrukt dat deze digitale shift niet alleen de efficiëntie van justitiële procedures verhoogt, maar ook de toegankelijkheid van justitie verbetert. “Het vetorecht van procespartijen wordt opgeheven, waardoor digitale zittingen vaker en gemakkelijker georganiseerd kunnen worden,” voegt hij toe.

Auteurs tekst: Andy Vermaut +32499357495 en Serge Jansen +32468334833 van www.westnieuws.be, email: contact@westnieuws.be