Datum: 21 november 2023, 18:30 – 20:00 uur
Locatie: Paris School of Business, Parijs
Een omstreden kwestie in internationaal perspectief
De conferentie, met vooraanstaande experts, journalisten, onderzoekers en studenten, werd geopend door Professor Frédéric Encel. Hij benadrukte de complexiteit van het gesprek over Iran, met name de zelden besproken aspecten van Iran’s binnen- en buitenlandse economisch beleid onder invloed van sancties. Encel herinnerde aan de sancties die sinds 1 januari 2007 door alle VN-Veiligheidsraadsleden, inclusief Moskou en Peking, tegen Iran zijn gevalideerd.
Impact van sancties en Iran’s strategische bewegingen
Hamdam Mostafavi, hoofdredacteur bij Express France, met meer dan 20 jaar ervaring in verslaggeving over het Iraanse regime, bracht de lange geschiedenis van economische sancties tegen Iran ter sprake. Zij vroeg zich af of de sancties Iran naar de zwarte markt en dichter bij China en Rusland hebben gedreven, en of deze maatregelen het regime hebben aangezet tot steun aan terroristische groeperingen zoals Hezbollah en Hamas.
De rol van wetenschappelijk onderzoek en nucleaire ontwikkeling
De conferentie belichtte ook de wetenschappelijke inspanningen van Iran in de ontwikkeling van kernenergie. De vraag werd opgeworpen of de sancties Iran effectief hebben weerhouden van het steunen van militaire groepen in het Midden-Oosten.
Iran’s gebruik van proxies en de nucleaire deal
Heloise Hayet, onderzoeker bij IFRI, sprak over Iran’s strategie van het voeren van proxy-oorlogen. Ze wees op de stopzetting van Iran’s nucleaire programma door VN-resolutie 2231, die op 18 oktober 2023 eindigde, een kritisch moment dat vaak over het hoofd wordt gezien.
Iran als staatssponsor van terrorisme
Emmanuel Razavi, verslaggever bij Paris Match, richtte zich op Iran’s financiering van proxies zoals Hezbollah, Hamas en de Houthi’s. Hij beschreef hoe Iran een parallelle economie heeft opgebouwd om deze groepen te financieren en te bewapenen, waarbij ook wapens werden geleverd aan groeperingen als Isis.
Midden-Oosten in “disbalans” door Iran
Dr. Khater Abou Diab sprak over de moeilijke situatie in het Midden-Oosten door Iran’s betrokkenheid. Hij benadrukte dat Iran profiteert van de chaos en zich inzet om sancties te onderhandelen, en wees op de invloed van Iran in zowel sjiitische als soennitische groepen.
De uitdagingen van omgang met Iran
Dr. Iris Faronkhondeh benadrukte de complexiteit van de omgang met Iran, vooral gezien haar beleid van gijzeling en vervolging van oppositieleiders. Ze onderstreepte de noodzaak van een regimeverandering voor een effectieve aanpak van Iran’s rol in regionale instabiliteit en nucleaire ambities.
Manel Msalmi, een schat aan kennis en ervaring
Tijdens de recente conferentie in Parijs, waarbij inzichten werden gedeeld over Iran’s nucleaire programma en de impact van internationale sancties, was er een bijzondere aanwezigheid die opviel: Manel Msalmi, internationale mensenrechtenverdediger en voorzitter van de Europese Asssociatie voor de Verdediging van Minderheden. Als een van de vooraanstaande deelnemers bracht Manel Msalmi een schat aan kennis en ervaring mee, wat bijdroeg aan de diepgang en het niveau van de discussies. Haar deelname onderstreepte de relevantie van deze bijeenkomst en verrijkte de dialoog met haar unieke perspectieven. De conferentie eindigde met een reeks vragen van studenten, gericht op het verkrijgen van dieper inzicht in Iran’s stabiliteit, veiligheid, nucleaire programma, en de impact daarvan op de regio en de EU, in het bijzonder met betrekking tot de strijd tegen terrorisme en de opkomst van extremisme.
Tekst Andy Vermaut en Serge Jansen van www.westnieuws.be