Oostende, een stad die haar inwoners koestert, werpt van 1 tot 10 oktober opnieuw licht op het belang van geestelijke welzijn. In deze tien dagen wil de stad in samenwerking met diverse partners de hand reiken naar ieder individu, en hen eraan herinneren dat ware kracht soms verborgen ligt in de kwetsbaarheden van onze geest.
Perfectie versus Welzijn
In een wereld die voortdurend streeft naar uitmuntendheid – van het leveren van topprestaties in de sport tot het creëren van betoverende muziek – wordt er zelden stilgestaan bij de tol die dit kan eisen. Het najagen van perfectie heeft onmiskenbaar zijn schaduwzijde. De mentale druk kan leiden tot angsten, stress, burn-out en zelfs depressies. Wanneer de tevredenheid ontbreekt, kunnen de risico’s op verslaving en zelfs suïcide toenemen.
Vieren van innerlijke kracht
Elk jaar kiest Oostende een nieuw thema om centraal te stellen. Dit jaar, net als in 2022, wordt de focus gelegd op de intrinsieke ‘kracht’ van het individu. Iedereen heeft unieke sterktes en talenten die gevierd mogen worden. Maar vaak worden deze over het hoofd gezien of als vanzelfsprekend beschouwd.
Samen sterk
Met de leus #samenveerkrachtig moedigt Oostende haar inwoners aan om trots te zijn op hun eigen kracht en deze ook te gebruiken om anderen te steunen. Het kennen en benutten van deze krachten kan bijdragen aan een gelukkiger leven. Dit jaar ligt de nadruk op zelfacceptatie en het erkennen dat het oké is om je soms minder te voelen. Door gezamenlijk hieraan te werken, kunnen we wellicht voorkomen dat deze gevoelens evolueren naar diepere psychische problemen.
De kracht van delen
De reizende gevoelsmuur van Stad Oostende is een initiatief om spreken over emoties te bevorderen. Door openlijk over onze gevoelens te praten, kunnen we elkaar beter begrijpen en de stap zetten naar de juiste hulp. Deze muur was al te bewonderen in verschillende locaties en zal op de aangegeven datums nog op diverse plekken te vinden zijn.
Woorden van Wijsheid
Oostende wil het belang van mentaal welzijn benadrukken met inspirerende spreuken in het straatbeeld. Deze actie, gesteund door vele lokale handelaars, wil voorbijgangers aan het denken zetten en een glimlach op hun gezicht toveren. Het doorbreekt op een speelse manier het taboe rond geestelijke gezondheid.
Educatieve voorstellingen
De jeugd is de toekomst, en daarom worden ook scholen betrokken. Met haar voorstelling “Charlie Bravo” wil Charlotte De Groof het onderwerp ‘emotioneel misbruik binnen het gezin’ bespreekbaar maken. Ze transformeert dit zware thema naar een hoopvol verhaal over moed en zelfacceptatie.
Belangrijke cijfers
Uit een recente gezondheidsenquête blijkt dat een significant deel van de inwoners van Oostende te maken heeft met psychische klachten. De noodzaak om deze problemen te erkennen en aan te pakken is evident. Open gesprekken en bewustzijn zijn de eerste stappen naar een gezondere geestelijke toekomst voor iedereen.
Tekst Andy Vermaut en Serge Jansen van www.westnieuws.be