Oostende bindt de strijd aan met racisme en discriminatie

Oostende zet zich in voor de strijd tegen racisme en discriminatie met een breed spectrum aan initiatieven die onderwijs, dialoog en actie combineren. Van de Levende Bib tot omstaanderstrainingen en open discussies over diversiteit in literatuur, toont Oostende haar vastberadenheid om een inclusieve gemeenschap te zijn waar diversiteit wordt omarmd.

De levende bib laat verhalen spreken

Oostende, 21 maart 2024 – Ter gelegenheid van de Internationale Dag tegen Racisme en Discriminatie op 21 maart ontplooit de stad Oostende een scala aan initiatieven gericht op het bevorderen van inclusiviteit en het bestrijden van vooroordelen. Met een reeks inspirerende activiteiten, educatieve sessies en laagdrempelige meldingsmogelijkheden voor discriminatie, onderstreept Oostende haar engagement om een gastvrije gemeenschap te zijn waar diversiteit wordt gevierd.

Op 9 maart transformeerde de Levende Bib de manier waarop we verhalen ervaren door mensen van vlees en bloed in te zetten als ‘levende boeken’. Bezoekers kregen de kans om direct in dialoog te gaan met individuen die hun persoonlijke ervaringen deelden over thema’s als verlies, migratie, leven met een beperking, genderidentiteit en straathoekwerk. Deze unieke benadering van verhaalvertelling nodigt uit tot empathie en begrip, door rechtstreeks contact met de verhalen achter de gezichten.

In dialoog over diversiteit in literatuur

Op 21 maart verwelkomt Oostende Raf Njotea, gerenommeerd scenarist en columnist, voor een boeiende discussieavond getiteld ‘Hoe globaliseer ik mijn boekenkast?’. In deze sessie verkent Njotea samen met het publiek het belang van representatie in literatuur en biedt hij inzichten over hoe men een diverser boekenaanbod kan integreren in eigen leesgewoontes. Deze avond belooft een verrijkende ervaring te zijn die deelnemers inspireert om hun wereldbeeld te verruimen door de boeken die ze lezen.

Omstaanderstrainingen: een proactieve aanpak

Vanaf april biedt Oostende omstaanderstrainingen aan voor stadsmedewerkers en professionals. Deze sessies zijn ontworpen om deelnemers te leren hoe ze discriminatie en racisme kunnen herkennen, onbewuste vooroordelen aanpakken en effectieve strategieën hanteren om in te grijpen. Deze proactieve benadering maakt deel uit van het bredere Plan Samenleven, gericht op het creëren van een inclusieve samenleving waar iedereen zich gerespecteerd en veilig voelt.

Een oproep tot melden

Oostende moedigt inwoners en bezoekers aan om gevallen van racisme en discriminatie te melden. Dit is essentieel om het probleem aan te pakken en betere ondersteuning te bieden aan slachtoffers. Hoewel er een discrepantie bestaat tussen het werkelijke aantal discriminatiegevallen en het aantal meldingen, streeft de stad ernaar deze kloof te dichten door het melden van discriminatie toegankelijker en bekender te maken.

Auteurs tekst Andy Vermaut +32499357495 en Serge Jansen +32468334833 van www.westnieuws.be email: contact@westnieuws.be