Onvoldoende steun van federale regering om ramp met transmigranten te vermijden

Dit artikel belicht de groeiende zorgen over de toenemende transmigrantenproblematiek aan de Vlaamse Kust, met nadruk op de ontoereikende steun van de federale overheid. Ondanks recente incidenten blijft een daadkrachtige aanpak uit, wat een potentieel gevaar vormt voor zowel de betrokkenen als de regio.

West-Vlaanderen / Vlaamse Kust – In een recente interpellatie van provincieraadslid Kurt Himpe (N-VA) aan gouverneur Carl Decaluwé over de toenemende transmigrantenproblematiek aan de kust, kwam aan het licht dat de federale regering tekortschiet in haar steun. De vraag is niet of, maar wanneer een ramp zich zal voltrekken.

Opkomende dreiging

Terwijl er enkele maanden terug nog een daling werd genoteerd in het aantal aangetroffen transmigranten in West-Vlaanderen, en eveneens in het aantal zaken betreffende mensensmokkel en mensenhandel, blijkt uit recente cijfers dat in het eerste kwartaal van dit jaar al 40 procent van het totaal van 2023 bereikt is. Hoewel het aantal onderscheppingen stabiel blijft, worden er aanzienlijk minder controles uitgevoerd.

Een onheilspellende ontdekking

Provincieraadslid Kurt Himpe onthulde tevens dat het overvolle bootje dat op zondag 14 april met tientallen transmigranten werd gespot en een aantal mensen op het strand tussen Nieuwpoort en Oostduinkerke afzette, niet vertrok vanuit Duinkerke, maar vanuit Koksijde. Dit incident markeert de derde poging vanaf ons grondgebied om per boot het Verenigd Koninkrijk te bereiken.

Kritiek op federale inactiviteit

Er is een dringende behoefte aan een versterkte aanwezigheid van de federale politie in West-Vlaanderen om adequaat te kunnen ingrijpen en voorkomen dat dergelijke bootjes vertrekken.

Het begeleiden van bootjes met transmigranten op de Noordzee wordt door gouverneur Decaluwé gezien als een gevaarlijk precedent. Als dergelijke situaties zich blijven voordoen, zal hij een noodplan in werking stellen. Het recente incident benadrukt bovendien de gebrekkige naleving van regelgeving, met een tekort aan reddingsvesten en onvoldoende controles door de zeevaartpolitie.

Stilte aan de federale fronten

Ondanks bereidheid van de UK Border Force om “small boat teams” te financieren voor een efficiëntere samenwerking met de politiezone Westkust, heerst er opvallende stilte vanuit de federale overheid, zoals blijkt uit het antwoord op de vragen van provincieraadslid Kurt Himpe.

De gouverneur roept dringend op tot een verdrag tussen het Verenigd Koninkrijk en België, maar de noodzakelijke adviezen en goedkeuringen zullen naar verwachting nog twee jaar in beslag nemen.

(Tekst Serge Jansen van www.westnieuws.be)