De Zeeuws-Vlaamse gemeenten organiseren samen met het Platform Veilig Ondernemen (PVO) Brabant Zeeland en de Zeeuwse werkgroep voor de aanpak van cybercriminaliteit een event op 4 oktober in Mauritshof IJzendijke. De bijeenkomst -speciaal voor ondernemers- inspireert en informeert ondernemers over de risico’s van cybercriminaliteit en vooral wat ondernemers kunnen doen om weerbaar te zijn in de toekomst.
De aandacht voor het onderwerp cybercriminaliteit en digitale veiligheid groeit in Nederland. En dat is nodig. Het aantal slachtoffers van cybercriminaliteit steeg de afgelopen tien jaar met 22 procent (CBS Veiligheidsmonitor 2021). Onder de slachtoffers zijn ook vaak ondernemers. Soms gaat het om kleine incidenten zoals bijvoorbeeld een nepfactuur. Soms zijn het grote incidenten waarbij de bedrijfsvoering wordt stilgelegd via ransomware.
Doel: bewustwording en actie
Het belangrijkste doel van de avond is om zoveel mogelijk Zeeuws-Vlaamse ondernemers bewust te maken van de risico’s van cybercriminaliteit en andere vormen van digitale criminaliteit en hen zoveel mogelijk er tegen te wapenen. Daarnaast krijgen ze tips mee die ze direct kunnen toepassen. “De schade van incidenten kan fors oplopen. Imago- en reputatieschade, financiële gevolgen, privacy die op het spel staat etc. Wat we in de praktijk zien is dat bedrijven liever niet geassocieerd worden met hun kwetsbaarheid. Die schaamte heeft ook tot gevolg dat niet alle incidenten gemeld worden. Veel bedrijven denken vaak dat het hen niet overkomt. Maar het is namelijk niet de vraag óf je geconfronteerd wordt met cybercriminaliteit, maar wannéér.” vertelt Bas Goddrie namens PVO.
Programma
Dagvoorzitter Ewout Genemans, programmamaker en bekend van de tv-programma’s Ewout, Bureau Arnhem en Verslaafd, neemt ondernemers mee in een informatieve avond. Daarnaast maken we kennis met Peter Lahousse, een stuwende kracht achter de bestrijding van cybercriminaliteit. Naast diefstal-, fraude- en oplichtingszaken die op internet plaatsvinden, bestrijdt Peter ook criminele praktijken die zich op het Darkweb afspelen en waardoor ondernemers worden getroffen.
Verder krijgen ondernemers tijdens deze avond handige tips die ze meteen kunnen toepassen in de praktijk.
17.00 uur | Inloop met diner
18.00 uur | Aftrap door dagvoorzitter Ewout Genemans
18.20 uur | Interview door Ewout Genemans met Rabobank en ZorgSaam
18.50 uur | Inleiding in de cybercrime door Peter Lahousse
19.30 uur | Pauze
19.45 uur | Tafelgesprek Ewout Genemans met Peter Lahousse, Bas Goddrie, Rabobank en ZorgSaam
20.30 uur | Netwerkborrel
22.00 uur | Einde
Locatie, tijd & aanmelden
De avond vindt plaats op woensdag 4 oktober 2023, van 17.00 tot 22.00 uur locatie Mauritshof, Mauritsweg 5 te IJzendijke. Van harte welkom zijn onder andere (Zeeuwse) ondernemers die meer willen weten over het onderwerp, management en de collega’s die zich bezig (gaan) houden met (informatie)beveiliging online. Het event is gratis voor ondernemers. Aanmelden kan via: ondernemen@gemeentesluis.nl of via deze link:
https://forms.office.com/e/qLGMFK1yTv