Onder de schaduw van de Aziatische hoornaar: West-Vlaanderen verenigt zich

West-Vlaanderen, samen met 61 lokale besturen, neemt maatregelen tegen de toenemende dreiging van de Aziatische hoornaar. Door gezamenlijke inspanningen en betrokkenheid van de burgers hoopt men de invasie van deze exotische soort te bestrijden.

Als de avonden verstommen en de zon achter de Vlaamse heuvels duikt, vliegt er in West-Vlaanderen een ongewenste gast rond. De Aziatische hoornaar, een indringer uit verre oorden, wordt niet langer getolereerd in deze provincie die zo rijk is aan verhalen en geschiedenis.

Samen staan we sterk

Tegen het decor van zonovergoten zomerse dagen lanceerde de Provincie West-Vlaanderen een uitnodiging. Een gebaar naar de lokale besturen om gezamenlijk de handen ineen te slaan tegen de opkomst van deze exotische vreemdeling. En het antwoord was verbluffend: 61 lokale besturen hebben hun hand opgestoken, bereid om deel te nemen aan dit cruciale initiatief.

Gedeputeerde voor landschap en natuur, Jurgen Vanlerberghe, spreekt met een zekere ernst over de kwestie: “Deze hoornaar bedreigt niet alleen onze dierbare Europese honingbij, maar stelt ook andere kwetsbare insecten van onze fauna bloot aan gevaar. Het zijn de imkers, de bewaarders van onze bijen, die ons waarschuwen voor de rampzalige gevolgen.”

Cijfers liegen niet

De echo’s uit het verleden laten ons zien dat sinds 2017 het aantal van deze hoornaars dramatisch is toegenomen. De vinger wijst naar West-Vlaanderen als het epicentrum van deze invasie, een ongewilde poort voor deze wezens die vanuit Frankrijk hun weg vinden. De getallen zijn verontrustend: waar er in 2022 nog 430 nesten werden geteld, daar stond de teller in augustus van dit jaar al op een duizelingwekkende 661.

Burgers als waakzame ogen

Iedere burger kan een held worden in dit verhaal. Door gerichte communicatie uitgerold door de West-Vlaamse Regionale Landschappen, worden de inwoners aangemoedigd om waakzaam te blijven. Methoden variëren van het gebruik van ‘wiekpotten’ tot het doorgeven van meldingen via www.vespawatch.be.

Een netwerk van waakzaamheid

Een bijzondere groep, de Vespawatchers, vormt de voorhoede in deze strijd. Gewapend met lokpotten en technologie, gaan deze vrijwilligers actief op jacht. Dankzij hun inspanningen en de ondersteuning van de Provincie kunnen nesten tijdig worden opgespoord en aangepakt.

Een gestructureerde aanpak

Bij elke gemelde vondst via www.vespawatch.be wordt zorgvuldig geanalyseerd of het daadwerkelijk om de Aziatische hoornaar gaat. Met de Provincie als waakzame hoeder wordt vervolgens actie ondernomen om deze nesten te bestrijden, met name in de betrokken gemeenten.

Terwijl het verhaal van West-Vlaanderen zich verder ontvouwt, staat één ding vast: door saamhorigheid en vastberadenheid kunnen de mensen hier de dreiging van de Aziatische hoornaar het hoofd bieden.

Tekst Andy Vermaut en Serge Jansen van www.westnieuws.be

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *