In het hart van de stad, op de locatie van het voormalige Sint-Lutgardisinstituut aan de Steenbakkersstraat 80, zal binnenkort een nieuwe en veelzijdige scholencampus verrijzen. Dit ambitieuze project, geleid door de architectenbureaus Plantec en arQ, omvat de gedeeltelijke sloop, heropbouw en renovatie van de bestaande gebouwen.
Vernieuwing en behoud
De huidige schoolsite bestaat uit meerdere gebouwen die momenteel grotendeels leegstaan. Om de locatie te transformeren tot een moderne scholencampus, zullen enkele gebouwen worden gesloopt, waaronder de sporthal, het voormalige klooster en een bijgebouw van het kinderdagverblijf. De renovatie en nieuwbouw zullen zorgen voor een moderne, functionele en aantrekkelijke leeromgeving.
Langs de Steenbakkersstraat zal een nieuw gebouw worden opgetrokken dat doorloopt tot de Nijverheidstraat. Dit nieuwe gebouw wordt ontworpen om naadloos in de bestaande omgeving te passen. Het huidige gebouw aan de Schildersstraat/Steenbakkersstraat blijft behouden en ondergaat een grondige renovatie om aan de hedendaagse normen te voldoen.
Architectonische eenheid
De gevels van de nieuwe campus zullen een uniforme uitstraling krijgen met bakstenen op het gelijkvloers en lichte gevelmaterialen voor de hogere verdiepingen. Voor de lagere school en sporthal worden lichte kleuren gebruikt om een samenhangend geheel te creëren. De kleuterschool krijgt twee verdiepingen met speelse raamindelingen en kleuraccenten, terwijl de sporthal lichte kleuren krijgt voor een vloeiende overgang naar de omliggende gebouwen.
Groen en duurzaam
Het project beperkt zich niet tot de gebouwen alleen. De omgeving van de scholencampus wordt eveneens grondig aangepakt. De speelplaats wordt vergroend met natuurlijke waterinfiltratie, een overdekte speelruimte, en een groene ruimte met wadi’s en inheemse beplanting. Een tuinafsluiting met planten zal de speelplaats scheiden van de Nijverheidstraat.
De nieuwe campus heeft als doel om een multifunctionele leeromgeving te bieden voor een kleuterschool, lagere school, kinderdagverblijf en sport- en jeugdaccommodaties. Bij het ontwerp en de uitvoering wordt veel aandacht besteed aan het minimaliseren van overlast voor de buurt en het bevorderen van biodiversiteit, bodem- en luchtkwaliteit. Hemelwater wordt zoveel mogelijk opgevangen en hergebruikt, en er wordt geïnvesteerd in hernieuwbare energiebronnen.
Start van de werken
De werkzaamheden aan de nieuwe scholencampus zullen zo snel mogelijk van start gaan, met als doel een moderne en duurzame onderwijsomgeving te creëren die in harmonie is met de omliggende buurt.
Toekomstgerichte visie
Volgens Kurt Claeys, Schepen van Ruimte en Wonen, is het project niet alleen een investering in de infrastructuur, maar ook in de toekomst van de gemeenschap. “Met dit project willen we een duurzame en functionele leeromgeving creëren die bijdraagt aan de levenskwaliteit van de buurt en haar bewoners.”
(Tekst Serge Jansen van www.westnieuws.be)