Naar een vraaggestuurde gezondheidszorg: inzichten uit de Belgische topconferentie

De topconferentie in Brussel heeft duidelijk gemaakt dat voor een effectieve en efficiënte gezondheidszorg een verschuiving nodig is naar systemen die echt gedreven zijn door de behoeften van patiënten en de samenleving. Dit vereist een nauwe samenwerking tussen overheidsinstanties, de gezondheidszorgindustrie en de academische wereld om innovaties te sturen die daadwerkelijk impact hebben op de volksgezondheid.

Brussel, 18 april 2024 – Op 17 en 18 april vond onder het Belgisch voorzitterschap van de Raad van de Europese Unie een belangrijke conferentie plaats, georganiseerd door het Federaal Agentschap voor Geneesmiddelen en Gezondheidsproducten (FAGG), het Rijksinstituut voor Ziekte- en Invaliditeitsverzekering (RIZIV) en het Federaal Kenniscentrum voor de Gezondheidszorg (KCE). Deze topconferentie stond in het teken van onbeantwoorde gezondheidsbehoeften en hoe deze aan te pakken binnen de zorgsector.

Prioriteiten stellen in gezondheidszorg

De conferentie belichtte hoe cruciaal het is om de gezondheidszorg niet alleen aanbodgestuurd maar vooral vraaggestuurd te organiseren. Pedro Facon van het RIZIV benadrukte het belang van het definiëren van prioriteiten die losstaan van de beschikbare interventies of producten. “Het is van cruciaal belang om eerst te identificeren waar de grootste noden liggen en vervolgens oplossingen te ontwikkelen die hieraan tegemoetkomen,” aldus Facon.

Innovatie door stimuleringsbeleid

De conferentie onderstreepte het belang van stimuleringsbeleid dat zich richt op de echte behoeften binnen de gezondheidszorg. Hugues Malonne, administrateur-generaal van het FAGG, wees op de noodzaak van een gecoördineerde aanpak die zowel stimulansen voor onderzoek en ontwikkeling omvat als regelgevende stimulansen. “Dit zal leiden tot effectievere gezondheidsinterventies en een betere gezondheid voor de patiënt,” stelde Malonne.

Uitdagingen en toekomstperspectieven

De deelnemers bespraken ook de toekomstige uitdagingen, zoals de noodzaak van een adequaat gefinancierde, onafhankelijke onderzoeksinfrastructuur op EU-niveau. Ann Van den Bruel, directeur van het KCE, benadrukte het belang van wetenschappelijk bewijs om de onvervulde behoeften van patiënten en de samenleving vast te stellen en daarop in te spelen.

Conclusie van de conferentie

De conferentie markeert een stap voorwaarts naar een meer behoeftegestuurde benadering binnen zowel de nationale gezondheidssystemen van de EU-lidstaten als op EU-niveau. Dit vereist transparante criteria en een strategisch plan dat is afgestemd op de meest dringende gezondheidsbehoeften.

Auteurs tekst Andy Vermaut +32499357495 en Serge Jansen +32468334833 van www.westnieuws.be email: contact@westnieuws.be