Melodieën van menselijkheid: Omar Harfouchs vredesoproep weerklinkt in Brussel

In Brussel heeft Omar Harfouch, erevoorzitter van de Organisatie voor Dialoog en Diversiteit, zijn muzikale compositie “Sauvez une vie, vous sauvez l’humanité” gepresenteerd aan Europese leiders, waaronder de Franse president Macron. Dit tweedelige stuk, geïnspireerd door verzen uit de Torah en Koran, benadrukte het belang van leven en vrede. Het evenement markeerde de eerste keer dat een klassiek concert in het Europese Commissiegebouw plaatsvond, met artiesten van diverse nationaliteiten.

Brussel, 12 december 2023 – Europese Commissie Hoofdkwartier

In de statige zaal van de Europese Commissie, op de vooravond van een cruciaal Europees topoverleg, werd een uniek muzikaal evenement gehouden dat de aandacht vestigde op het belang van vrede en menselijke verbondenheid. Omar Harfouch, de erevoorzitter van de Organisatie voor Dialoog en Diversiteit, introduceerde een bijzonder muziekstuk, speciaal gecomponeerd om een wereldwijde oproep tot vrede te doen weerklinken.

De tweedelige symfonie van leven en verlies

Harfouchs compositie, getiteld “Sauvez une vie, vous sauvez l’humanité” (Red een leven, je redt de mensheid), vindt zijn inspiratie in soortgelijke verzen uit zowel de Torah als de Heilige Koran. Het moment waarop hij, tijdens zijn uitvoering, het vers uit Soera Al-Ma’idah citeerde: “En wie een leven redt, het is alsof hij de gehele mensheid redt”, resoneerde diep bij de aanwezige Europese leiders en besluitvormers, inclusief de Franse president Emanuel Macron.

De compositie, gespeeld door Harfouch op de piano, bestond uit twee delen. Het eerste deel, een uitbeelding van een gelukkig leven vol liefde, tolerantie en vreugde, ontlokte warme applaus van het publiek. Het tweede deel, een weergave van verdriet, vernietiging, angst, en het verlies van veiligheid en hoop, liet een onuitwisbare indruk achter, met sommige toehoorders in tranen.

Een muzikale brug tussen culturen

Bijzonder aan dit evenement was de samenstelling van het orkest. Vijftien musici van diverse nationaliteiten, waaronder Franse, Belgische, Syrische, Oekraïense en Macedonische artiesten, ondersteunden Harfouch. Anna Bondarenko, een getalenteerde Oekraïense violiste, was een van de opvallende leden van dit internationale ensemble. Dit concert markeerde de eerste keer dat een klassiek muziekconcert werd gehouden in een officieel gebouw van de Europese Commissie te Brussel, een symbolische daad van culturele en politieke verbondenheid.

Krachtige boodschap van vrede en eenheid

De respons op het concert was overweldigend positief. De aanwezige ambassadeurs uit diverse Europese steden verzochten onmiddellijk om het stuk in hun eigen steden te mogen opvoeren, een teken van de universele aantrekkingskracht en boodschap van Harfouchs werk.

Dit evenement zal ongetwijfeld een blijvende indruk achterlaten, niet alleen vanwege de prachtige muziek, maar ook door de krachtige boodschap van vrede en eenheid die het uitdroeg. In deze tijden van onrust en verdeeldheid bood het een moment van reflectie en hoop, en een herinnering aan de fundamentele menselijke waarden die ons allemaal verbinden.

( Tekst Andy Vermaut en Serge Jansen www.westnieuws.be )