Melodieën die de tijd trotseren: een muzikale odyssee op Lijssenthoek

In Poperinge wordt een nieuwe culturele wandelervaring gevierd met het lied ‘1000 soldaten’ als leidraad. Bezoekers kunnen bij de graven van soldaten uit verschillende landen hun versie van het lied beluisteren. De wandelkaart en een Erfgoed-app leiden de bezoekers langs deze muzikale reis, die een eerbetoon is aan de diversiteit en gemeenschappelijke menselijkheid. Het project, onder leiding van Mustafa Avzar, omvat interpretaties van negen internationale artiesten en wordt ondersteund door de Europese Unie.

In de nabijheid van de eeuwenoude bomen van Lijssenthoek, waar de stilte slechts wordt doorbroken door het zachte ruisen van bladeren, weerklinken nu tonen van verstilde herinnering. Hier, op deze plek van diepe rust, wordt de nagedachtenis van duizend soldaten bezongen in een taal die geen grenzen kent: muziek. Poperinge, bekend om zijn serene landschappen en rijke geschiedenis, nodigt bezoekers uit op een wandeling van reflectie en ontdekking, geleid door het lied ‘1000 soldaten’ van Willem Vermandere.

Een symfonie van culturele harmonie

Deze bijzondere route voert langs de laatste rustplaatsen van soldaten die hun diversiteit tonen in nationaliteit en verhaal. Hier worden de klanken van een lied niet enkel gehoord, maar ook gevoeld. Franse melodieën zweven boven het graf van een Franse soldaat, terwijl Indische harmonieën de ziel van de bezoeker raken bij het monument van een Indische krijger. Het is een ervaring die alle zintuigen aanspreekt, met vertolkingen in het Iers, Engels, Arabisch, Chinees, Duits, Italiaans, en Zoeloe, die elk een eigen verhaal vertellen.

In de voetsporen van Richard Van Neste, de enige Vlaming die hier zijn laatste rustplaats vond, kan men luisteren naar de originele versie van Vermandere, een echo van het Vlaamse hart dat nog steeds klopt onder de zoden van Lijssenthoek.

Navigeren door een landschap van herinneringen

De reis door dit muzikale landschap begint met een gratis wandelkaart, verkrijgbaar bij het bezoekerscentrum Lijssenthoek of bij Toerisme Poperinge. Elke QR-code, zorgvuldig geplaatst op de wandelkaart, is een sleutel tot een lied, een verhaal, een leven dat ooit was. De Erfgoed-app, toegankelijk via een unieke QR-code, dient als een digitale gids die de luisteraar niet alleen door de melodieën leidt, maar ook door de geschiedenis die in de grafstenen gegrift staat.

De klanken van een samenwerking

Het is de samenwerking tussen Mustafa Avzar van het Muzikantenhuis in Gent en Willem Vermandere die de basis legde voor dit unieke eerbetoon. Hun vriendschap, ontstaan uit gedeelde muzikale passies, heeft geleid tot een project dat zowel een brug slaat tussen culturen als een dialoog tussen heden en verleden.

Avzar, die het mandaat kreeg om dit project te leiden, selecteerde negen artiesten uit een lijst van dertig nationaliteiten vertegenwoordigd op Lijssenthoek, en gaf hen de artistieke vrijheid om hun stem te verlenen aan het verhaal van ‘1000 soldaten’.

Mustafa Avzar werd gevraagd als curator van het project ‘1 000 soldaten’. Hij kreeg het lijstje met de 30 nationaliteiten die vertegenwoordigd zijn op Lijssenthoek. Mustafa engageerde negen artiesten. Aan de artiesten werd de vrijheid gegeven om hun interpretatie of bewerking te geven van het lied ‘1 000 soldaten’.

  • Franse versie: André Cruyt & Bert Ruymbeek
  • Duitse versie: Martina Diessner & Adriaan Van Wonterghem
  • Ierse versie: Davóg Rynne
  • Indische versie: Baul meets Saz, een Turks-Indisch trio (Emre Gültekin, Malabika Brahma en Sanjay Khyapadat)
  • Arabische versie: Emerald Beryl H. Bouazza & Zeynel Demir
  • Italiaanse versie: Francesca Manoccio
  • Zoeloe versie: Stella Khumalo
  • Engelse versie: Heather Grabham & Erwin Libbrecht
  • Chinese versie: Dong Jinming, Chen Xiaohan, Shao Shufang, Ni Jianwei, Zhang Xiying en Ren Hao

Een mozaïek van muzikale interpretaties

Elke artiest heeft met zorg en respect een laag toegevoegd aan de rijke tapestrie van dit project. Namen als André Cruyt & Bert Ruymbeek, Martina Diessner & Adriaan Van Wonterghem, en Davóg Rynne staan naast die van Baul meets Saz en vele anderen, allen verbonden door een gemeenschappelijke draad van muzikale expressie.

De onthulling van een meesterwerk

Deze symfonie van zielen zal voor het eerst ten gehore worden gebracht op 11 november in CC Ghybe, Poperinge, om 11.30 u. Een moment waarop de tijd even zal stilstaan, terwijl Vermandere en Avzar, samen met een keur aan artiesten, hun interpretaties ten gehore brengen. Hoewel de stoelen reeds bezet zijn, zal de echo van deze dag resoneren ver voorbij de muren van het cultureel centrum.

Met steun van de Europese Unie, die met de Brexit Adjustment Reserve de brug bouwt tussen herinnering en hoop, blijft dit project een symbool van verbinding, zelfs in tijden van verandering.

Tekst Andy Vermaut en Serge Jansen van www.westnieuws.be