De oude brandweerkazerne in de Rijkswachtstraat te Kortrijk heeft haar sluimerende stilte doorbroken met de komst van een oogstrelend lichtkunstwerk. Dit lumineuze signaal kondigt de geboorte aan van de Deelfabriek, een innovatief initiatief dat de harten van kunstliefhebbers en stadsbewoners zal verwarmen.
Een lichtbaken in het stedelijke landschap
Zodra de duisternis valt, wordt de stad Kortrijk verrijkt met een intrigerend lichtspel. “THERE’S SOMETHING IN THE AIR”, ontworpen door de getalenteerde Oostenrijkse kunstenares Sandra E. Blatterer, fungeert niet enkel als visueel baken, maar ook als een uitnodiging voor nieuwsgierige zielen om de wonderen van de nieuwe Deelfabriek te verkennen. Het kunstwerk belooft een onmisbaar oriëntatiepunt te worden voor zowel bewoners als voorbijgangers, waaronder de treinreizigers.
Dankzij de Vlaamse overheidssubsidies, waarvan een deel specifiek voor kunstprojecten is gereserveerd, kon Stad Kortrijk dit betoverende lichtspektakel aankopen. De investering van 27.000 euro is slechts een fractie van de totale renovatiekosten, die de oude brandweerkazerne omtoverden tot de sprankelende Deelfabriek.
Samenwerking in de naam van kunst
Het Kunstenoverleg Kortrijk, gesteund door verschillende kunstorganisaties zoals Buda vzw en vzw Wit.h, pleitte voor de installatie van een verbindend lichtbaken. Buurtbewoners, huidige gebruikers van de Deelfabriek en het stads- en architectenteam hebben gezamenlijk de getalenteerde Sandra E. Blatterer gekozen om deze visie tot leven te brengen. Haar voorstel, een driedimensionale lichttekening, werd tijdens verschillende buurtbijeenkomsten verfijnd en geperfectioneerd.
Een knipoog naar het maritieme erfgoed
Vergelijkbaar met een maritiem lichtbaken, nodigt de lichtsculptuur van de Deelfabriek eenieder uit om het gerenoveerde gebouw en de uitgebreide faciliteiten te ontdekken. De officiële onthulling staat gepland voor vrijdag 22 september, een datum die in de agenda van elke Kortrijkzaan gebeiteld moet staan.
Philippe De Coene, schepen van Sociale Vooruitgang, wijst op de technische verfijning van het kunstwerk. Uitgerust met een lichtsensor zorgt de LED-slinger voor duurzame verlichting, waarbij nachtelijke overlast tot een minimum wordt beperkt.
Kunstenares tussen de bewoners
Sandra E. Blatterer, een Weense van origine maar nu gevestigd in Berlijn, heeft een innige band met het stadsleven en haar bewoners. Ze nam de tijd om persoonlijk samen te werken met de Deelfabriek-bewoners, wat resulteerde in een lichtkunstwerk dat naadloos aansluit bij de identiteit en betekenis van de Deelfabriek.
In haar veelzijdige oeuvre verkent Sandra de nuances van licht en ruimte, gebruikmakend van een mix van media zoals video mapping, muziek, fotografie en architectuur. Gelukkig zullen de bewoners en bezoekers de kans hebben om haar te ontmoeten tijdens de opening van de nieuwe Deelfabriek en toren.
Tekst Andy Vermaut en Serge Jansen van www.westnieuws.be