Kustlijn strijdt tegen vogelgriep: 450 meldingen, 170 acties

De Provincie West-Vlaanderen heeft samen met verschillende partners de Vogelgriepinterventielijn Kust opgezet. Gedurende de zomer zijn er 450 meldingen geregistreerd en 170 interventies uitgevoerd. Het doel van deze interventielijn is om snel te kunnen reageren op dode vogels en zo het vogelgriepvirus te bestrijden.

Proactieve maatregelen

Aan het begin van deze zomer nam de Provincie West-Vlaanderen het initiatief om een samenwerking op te zetten met het Opvangcentrum voor Vogels en Wilde Dieren Oostende, het Agentschap voor Natuur en Bos en vijf kustgemeenten, waaronder Knokke-Heist, Blankenberge, De Haan, Bredene en Oostende. Hun gezamenlijke doel: het oprichten van de Vogelgriepinterventielijn Kust. Een speciale hulplijn om snel te kunnen reageren op dode vogels en zo het vogelgriepvirus te bestrijden.

Een zomer vol actie

Gedurende de zomerperiode registreerde deze interventielijn maar liefst 450 meldingen. Hierop zijn 170 acties ondernomen om de situatie ter plaatse te beoordelen en waar nodig in te grijpen. Voor deze operatie werd een budget van ongeveer 30.000 euro gereserveerd, waarvan 10.000 euro direct afkomstig was van de Provincie. Jurgen Vanlerberghe, gedeputeerde voor natuur en milieu, licht toe: “Vanuit het oogpunt van volksgezondheid was het essentieel voor ons om dit te coördineren en zo mogelijke besmettingen bij de mens tegen te gaan.”

Het belang van snelheid

Bewoners van kustgemeenten konden via een speciaal telefoonnummer meldingen maken als zij een dode, zieke of mogelijk besmette vogel zagen. Een compact interventieteam was vervolgens verantwoordelijk voor het snel en veilig ophalen van deze vogels. Een voorbeeld van de urgentie: in slechts één zomerweek werden in Zeebrugge meer dan 2.000 zeevogels fataal getroffen door de vogelgriep. Vooral jonge vogels vielen ten prooi aan het virus, met bijna 6.000 jonge dieren die hun leven verloren op broedeilanden als Zeebrugge, het Zwin en de Spuikom.

Verontrustende cijfers

Ondanks dat volwassen vogels minder leken te lijden onder het virus, werden er toch 81 volwassen grote sternen gevonden die het leven lieten. Vorig jaar werd deze groep al hard getroffen. Daarnaast werden er 451 dode visdieven en in totaal 729 overleden volwassen vogels geteld op de broedeilanden.

Toekomstige uitdagingen

Het vogelgriepvirus lijkt een blijvende factor te zijn geworden binnen de wilde vogelpopulaties van Europa, wat betekent dat het risico op vogelgriep het hele jaar door aanhoudt. Dit virus vormt niet alleen een bedreiging voor de biodiversiteit, maar ook voor vele vogelsoorten die al onder druk staan. Het is nog onzeker hoe het virus zich in de toekomst zal ontwikkelen en welke soorten het volgende seizoen het zwaarst getroffen zullen worden.

Voor verdere details en updates: www.west-vlaanderen.be/vogelgriep-kust

Tekst Andy Vermaut en Serge Jansen van www.westnieuws.be