Kunstmatige intelligentie is voor Westnieuws.be: een drijfveer voor productiviteitsgroei, geen weg naar minder werk

Dit artikel ontkracht de mythe dat AI leidt tot minder werk en benadrukt de rol ervan als een katalysator voor verhoogde productiviteit en werklast. Met voorbeelden uit de praktijk en een blik op de toekomst, biedt het een nieuw perspectief op de integratie van AI in de werkplek.

Sinds enkele maanden heeft Westnieuws.be ook de weg gevonden naar kunstmatige intelligentie voor het helpen met structuur via ChatGPT en Google Bard en het genereren van tekeningen via Dalle. Veelvoorkomende misvattingen over kunstmatige intelligentie (AI) suggereren vaak dat het leidt tot minder werk. Echter, zoals in de praktijk ervaren door Westnieuws.be, dient AI veeleer als een instrument ter verhoging van de productiviteit en werklast, dan als een substituut voor menselijke arbeid.

AI in de werkomgeving

Kunstmatige intelligentie, een technologisch wonder dat diverse industrieën transformeert, integreert naadloos in de moderne werkplek. AI-systemen zijn ontworpen om processen te stroomlijnen en de efficiëntie te verhogen, waardoor medewerkers zich kunnen richten op complexere taken.

Productiviteitsversterker

Voorbeelden te over waarbij AI routinetaken overneemt, resulterend in een gestroomlijnde workflow om structuur te brengen in ongestructureerde en soms ellenlange teksten die wij ontvangen. In bepaalde gevallen stelde AI ons in staat om grotere en meer gecompliceerde werklasten te beheren, waardoor onze capaciteiten werden vergroot, maar het heeft nooit tot minder werk geleid.

Misvattingen rond werkvermindering

De mythe dat AI de totale werklast in de journalistiek vermindert, willen wij wel echt ontkrachten. AI verandert de aard van het werk, wat vaak resulteert in geavanceerdere en gevarieerdere taken voor ons en wat hulp bij de voorbereiding van interviews. Dit gaat veel vlotter dankzij AI. Het maken van een prompt voor een tekening die bij een artikel past, zorgt echter juist voor meer werk, in plaats van minder werk. Ook merken wij dat AI nog veel fouten maakt, die moeten gecontroleerd worden en worden aangepast. Zonder de human touch gaat het echt niet, maar het helpt ons wel om honderd pagina’s lange teksten te analyseren en transcripties van interviews gemakkelijker in een tekst te gieten.

Toekomstperspectieven

De toekomst van AI in de journalistiek is veelbelovend, met verwachtingen van voortdurende groei en uitbreiding van werk gerelateerde taken die de onderzoeksjournalistiek ten goede kunnen komen. AI dient als een krachtige tool voor het verhogen van productiviteit en uitbreiding van werkcapaciteiten, niet als een middel tot vermindering van arbeid. Het biedt ongekende mogelijkheden voor groei en ontwikkeling binnen de journalistiek, maar kan volgens ons nooit een journalist vervangen die de artikels nog op veel inschattingsfouten moet controleren en aanpassen. AI heeft wel onze productiviteit enorm verhoogd.

Tekst: Andy Vermaut en Serge Jansen van www.westnieuws.be