In het idyllische Koekelare, bevindt zich een man met een scherpe blik op de financiële markten. Etienne Beernaert, lokaal bekend om zijn inzichten en erkend als een nuchter realistisch selfmade econoom, heeft een indringend begrip van het wereldwijde financiële systeem, inclusief de dynamiek van de beurzen. Met dit unieke perspectief treedt hij nu naar voren met een dringende boodschap voor beleggers.
De crash is ingezet
“De crash van de obligatiemarkt heeft zijn eerste stappen al gezet,” begint Etienne Beernaert zijn betoog, “Trackers op sommige obligaties hebben al de helft van hun waarde verloren.” Terwijl velen zich richten op traditionele beleggingsvormen, ziet Etienne Beernaert vooral potentieel in goudmijnen, uranium en lithiummijnen.
De Amerikaanse valkuil
Het is niet enkel de koersval van de obligaties, waar de beleggers op voorbereid moeten zijn, stelt Etienne Beernaert. “China heeft recentelijk al een groot deel van hun Amerikaanse staatsobligaties verkocht en dit omwille van deze koersval. Naast koersrisico’s dreigen de dure dollar en debiteurenproblemen wanneer de Amerikaanse economie een duikvlucht neemt en de staatsschuld daar stijgt,” waarschuwt hij. Etienne Beernaert voorspelt dat een tegenslag in de Amerikaanse economie wereldwijde gevolgen kan hebben.
De oplossing: renteverlaging en printen van geld
Om deze economische dreiging te counteren, ziet Etienne Beernaert twee mogelijke oplossingen. Ten eerste: “De Federal Reserve moet de rente laten zakken. Hierdoor stijgen de activa van banken, wat een herhaling van de crisis van 2008 kan voorkomen. Deze maatregel zou tevens een boost geven aan consumentenuitgaven en bedrijfsinvesteringen wat de arbeidsmarkt verder zal ondersteunen. Ook de huizenmarkt kan op deze wijze in stand gehouden worden, want een vastgoedcrisis moet absoluut voorkomen worden. Ten tweede: De Amerikaanse centrale bank, in samenwerking met het ministerie van Financiën, moet massaal geld bij printen. Op deze wijze moeten we wel leren een zekere graad van blijvende inflatie te aanvaarden,” stelt Etienne Beernaert.
Maar ondanks deze mogelijke oplossingen blijft er voor Etienne Beernaert één prangende vraag. “Hebben ze daar overzee het boerenverstand om deze stappen te ondernemen? Of stevent men bewust af op een grotere crisis?” vraagt Etienne Beernaert retorisch.
De gouden toekomst
Hoewel de vooruitzichten op de obligatiemarkt somber lijken, is er hoop voor andere sectoren. Etienne Beernaert concludeert: “De hoge rente en een sterke dollar zijn momenteel de twee vijanden van goud. Er is echter een enorme kans voor een stijgende goudprijs als de Amerikaanse rente zou dalen. Hierdoor zou de Amerikaanse dollar goedkoper kunnen worden, wat voordelig zou zijn voor de goudprijs. En laten we ook bij een gestage rentedaling de potentie van Bitcoin en altcoins niet onderschatten.”
Tekst Andy Vermaut en Serge Jansen van www.westnieuws.be