Kick-off van Digibank Westkust

Zoom, e-mail, itsme, Mijn Burgerprofiel … Ben jij al helemaal mee? De digitale technologie verandert razendsnel, maar niet iedereen surft vlot mee op de digitale golf. Vele kwetsbare doelgroepen zoals ouderen, personen met lage inkomens of personen die laaggeletterd zijn, ondervinden problemen om op de digitale sneltrein te springen. Met Digibank Westkust slaan Veurne, De Panne, Nieuwpoort en Koksijde de handen in elkaar om iedereen digitaal op weg te helpen!

29 januari, dan is er de officiële kick-off van Digibank Westkust. In zowel Veurne, De Panne, Koksijde en Nieuwpoort kun je tussen 10 en 12 uur terecht in jouw digipunt. Je maakt er kennis met de werking van de digipunten en de digidokters. We maken er een warm moment van, waar je letterlijk cookies kan accepteren en jouw digipunt ontdekt.

Digibanken?

Allemaal digitaal, graag! Maar … Wist je dat 7 procent van de bevolking geen internet gebruikt? En bijna 40 procent beperkte digitale vaardigheden heeft? Bijna 1 op de 5 huishoudens met een laag inkomen heeft thuis zelfs geen internetverbinding. In een wereld die snel digitaliseert, lopen kwetsbare groepen zoals oudere personen, personen met lage inkomens of laaggeletterden het risico achter te blijven. Met de opstart van de lokale digibanken willen we het risico op digitale uitsluiting sterk verlagen. De Vlaamse overheid ondersteunt lokale partnerschappen die een digibank willen opstarten om zo het risico op digitale uitsluiting te verkleinen. Hier vind je meer algemene informatie over het project Digibanken van de Vlaamse overheid. Om iedereen zoveel mogelijk kansen te geven, starten de lokale besturen van Veurne, Nieuwpoort, Koksijde en De Panne met het project Digibank Westkust. In elke gemeente is er minstens één digipunt. De intercommunales DVV Westhoek en WVI begeleiden mee vanop de zijlijn.In een digibank zijn ook vrijwilligers actief, die gebeten zijn door de digitale microbe. Ze helpen andere mensen graag bij kleine praktische vragen.

Digidokters

In elke gemeente is er minimum 1 digipunt dat jij kan bezoeken. Het digipunt herken je aan de opvallende desk met het logo van Digibank Westkust. De digidokters zijn daar tweewekelijks aanwezig en je kan er terecht voor allerlei digitale vragen. Dit is een gratis dienstverlening. Let op! Je moet vooraf een afspraak maken zodat de digidokter weet waarmee hij jou kan helpen. Neem alles mee wat je nodig hebt, zoals je (opgeladen), apparaat, wachtwoorden (bvb. eID-code als je een vraag hebt rond itsme of een overheidsdienst), lader …

Opleidingen

Digibank Westkust zorgt ook voor heel wat opleidingen die je op weg helpen! Voor de need to know (belangrijk om te weten) opleidingen, zoals itsme of een basiscursus Android/Apple/computer, betaal je 5 euro. Voor de nice to know (leuk om te weten) opleidingen, zoals fotobewerking, profielfoto’s wijzigen of werken met Canva, betaal je 10 euro. Op de verschillende websites van de gemeente, zoals www.veurne.be/digibank-westkust of in de digipunten vind je een overzicht van alle opleidingen.

Vrijwilliger worden

Heb je een hart voor digitalisering, computers, tablets, multimedia, en wil je jouw digitale kennis delen om anderen te helpen? Dan is Digibank Westkust op zoek naar jou! Wij hebben een gepassioneerd team van vrijwilligers dat werkt aan het bevorderen van digitale inclusie en geletterdheid voor iedereen. Extra leden zijn altijd welkom! Als vrijwilliger bij Digibank Westkust geef je begeleiding en ondersteuning aan mensen die met computer/tablet/smartphone-vragen zitten. Als je geïnteresseerd bent in vrijwilligerswerk bij Digibank Westkust, laat dit weten via  met je naam en je contactgegevens. We nemen zo snel mogelijk contact met je op voor een kennismakingsgesprek. Doe mee met Digibank Westkust en help ons de digitale kloof te overbruggen voor een inclusievere samenleving!