Kerken in Oostende: een nieuw leven voor eeuwenoude heiligdommen

De Stad Oostende onderzoekt de mogelijkheden voor het herbestemmen van haar kerkgebouwen, met het oog op het creëren van nieuwe ruimtes en het vinden van financiële voordelen. Een speciale taakgroep en consultaties met verschillende geloofsgemeenschappen staan centraal in dit proces.

Een frisse kijk op sacrale ruimtes

In een tijdperk waar de dynamiek van steden in een snel tempo verandert, buigt Oostende zich over de toekomst van haar sacrale bouwwerken. Met een gedetailleerde kaart in handen, waarop elk gebouw voor religieuze diensten is vastgelegd, wordt de dialoog aangegaan met diverse geloofsgemeenschappen. Maar wat schuilt er achter deze ingrijpende stap van de Stad?

Taakgroep voor een sacrale toekomst

De fundering is gelegd. Oostende heeft niet alleen de huidige functies en het actuele gebruik van haar kerkelijke gebouwen in kaart gebracht, maar ook een speciale taakgroep in het leven geroepen. Deze groep zal een gedetailleerd beeld schetsen over de potentiële bestemmingen van deze eeuwenoude gebouwen. De stem van de inwoners zal hierbij zeker niet ontbreken.

De sacrale inspectie

Terwijl het bestaande kerkelijke beleidsplan onder de loep is genomen, zijn de Rooms-Katholieke kerken al geconsulteerd. Maar ook andere geloofsgemeenschappen, waaronder de Joodse en Anglicaanse/Protestantse, zullen hun inbreng hebben. Elke kerk zal persoonlijk worden bezocht, om de unieke kwaliteiten en mogelijkheden te ontdekken die elk heiligdom te bieden heeft.

Blik op de toekomst

Schepen Hina Bhatti, verantwoordelijk voor erediensten, ziet een gouden kans: “Het herbestemmen van onze kerken biedt een kans voor Oostende om nieuwe ruimtes en mogelijkheden te verkennen. Bovendien brengt het financiële voordelen met zich mee. Wij zijn vastbesloten om dit proces zo spoedig mogelijk te realiseren.”

Creativiteit in hergebruik

Van de 14 Rooms-Katholieke kerken in Oostende zijn er zes in handen van de Stad. Sommige van deze kerken hebben al een nieuwe bestemming gevonden. Schepen Hina Bhatti ziet in de diverse herbestemmingen in Vlaanderen, waaronder ook in Oostende, een positief signaal: “We moeten out-of-the-box denken en diverse kerkgebouwen van een creatieve invulling voorzien.”

( Tekst Andy Vermaut en Serge Jansen van www.westnieuws.be )