Kasteel Beauvoorde verandert in poëziebordeel op eerste Letterenfestival Beauvoorde
Van 3 tot en met 7 juli zal in het dorpje Beauvoorde voor het eerst het gloednieuwe Letterenfestival Beauvoorde plaatsvinden. Kasteel Beauvoorde zal de uitvalsbasis zijn en het jaarlijkse evenement KANTeLing wordt het startschot van de eerste editie. Tijdens het festival ontvouwt zich in Beauvoorde een literair programma waarin iedereen die iets met mooie woorden heeft, zijn gading vindt. Kom mee genieten van proza en poëzie, maar evengoed van muziek en theater tijdens het vijfdaagse Letterenfestival.
Het programma
Woensdag 3 juli: KANTeLing
“Kun je misschien wat harder fluisteren?” – Over engagement in de letteren
Geert Buelens is cultuuressayist en hoogleraar Moderne Nederlandse Letterkunde in Utrecht. Hij overschouwt tijdens de eerste dag van het Letterenfestival in vogelvlucht het landschap van het geletterde engagement, vroeger en nu. Nadien blijft hij op het podium staan als dichter en krijgt hij gezelschap van Dominique De Groen en Radna Fabias, twee opgemerkte nieuwkomers in het poëzielandschap.
Vervolgens kruipt Erik Vlaminck in de prozaïsche rol van briefschrijver Dikke Freddy om zich te richten tot iedereen die hogerop staat. Na de pauze verhuizen we naar de kerk waar theatergezelschap en performancegroep Action Zoo Humain van Chokri Ben Chikha Het monument van de Onbekende Vluchteling zal oprichten. Frontier Café Band sluit de dag muzikaal af. De Vlaamse folkgroep, met (ex-)leden van Rum, Madou, Urban Trad, Think of One, Laïs en Zita Swoon brengt een collectie actuele liederen over de Eerste Wereldoorlog.
Opendeur: Schrijversresidentie Kasteel Beauvoorde
KANTeLing betekent naast de eerste dag van het Letterenfestival ook het startschot van de Schrijversresidentie Beauvoorde. Een hele week lang kunnen auteurs en andere woordkunstenaars een kijkje komen nemen in de gloednieuwe residentie die vanaf de zomer ter beschikking wordt gesteld in samenwerking met Passa Porta, KANTL en het Vlaams Fonds voor de Letteren.
Donderdag: BoekenBurcht – een ridderlijk boekenprogramma
Ook voor jeugdliteratuur reserveren we een plekje in de festivalweek. Vanaf 14.30u komen jeugdauteurs op de koffie bij Koen D’Haene, zelf ook jeugdauteur, om te spreken over en te lezen uit eigen werk. Hij nodigde o.a. Dirk Nielandt uit, wiens boeken tot driemaal toe bekroond werden met de prijs van de Kinder- en Jeugdjury in de categorie 6-8 jaar. Ook Stijn Moekaars, auteur van ‘Ridder Timon’ en ‘De Sage van de Biesenburcht’, komt langs. Hij leest niet alleen uit zijn verhalen voor, maar vult aan met gedichten en zelfgeschreven liedjes. Naast Stijn Moekaars is ook Humeyra Cetinel te gast in het kasteel. Humeyra is jeugdauteur en schreef ‘Ridder van Karton’: een heldenverhaal over een meisje dat ervan droomt ridder te worden. Humeyra heeft zelf een bijzondere opleiding achter de rug: ze studeerde spijkerschrifttalen. Dat levert voor jonge nieuwsgierigen ongetwijfeld een boeiend gesprek op.
Creatief Schrijven komt tijdens het programma rond met hun woordsculpturen. Bodypainters zetten literaire tattoos en beschilderen wie dat wil met een streepje poëzie.
Vrijdag: Poëziebordeel – intieme lezingen in een boudoir jasje Denk sensueel. Denk broeierig. Denk intiem. Het Poëziebordeel plaatst dichters, of beter gezegd, hun stoute alter ego’s, in het weelderig interieur van een fin-de-sièclebordeel. In privé-lezingen geeft elke dichter van lichte zeden zijn of haar meest intieme delen – woorden in dit geval – bloot in de schemerzone van gedempt licht, sofa’s en chaises longues, terwijl dansers en muzikanten de wachtende klanten vermaken. Kortom: performance art in een liederlijk totaalconcept. Poëzie gedrenkt in een wellustige avond. Met performances van o.a. Michaël Vandebril (d’Artagnan), Moya De Feyter (Ambrosia), Els Dejonghe (E. Pelski C), Sylvie Marie (Lilithu Mc Inky), Frank Mathay (Graham The Chap) en Akim J Willems (Detlev S Steiner). Zaterdag: Kleinkunstmiddag met Jonas Winterland, ’t Klein Komitee en Folgazán Folgazán mengt moeiteloos elementen uit de hedendaagse pop en rock met typische folk- en jazz-invloeden. Folgazán varieert op het podium in het Nederlands met poppy folksongs, aanstekelijke dansdeuntjes en tere melodietjes met een jazzachtige folk-touch. De stemmen van de leading ladies Hanne en Yentl blenden hemels en zijn het handelsmerk van de typische meerstemmige Folgazánsound. Tot 2013 heten ze Poorboys & Pilgrims en was Engels hun voertaal. Maar toen Arne Speltincx en Dieter Dubron in 2013 het nummer ‘Noois Panikeren’ schreven voor een Oostendse Avond in De Grote Post, bleef dat ‘Ostends’ plakken. Er volgde een minialbum ‘Aj’t Geweten’, optredens op Theater aan Zee, Paulusfeesten, AB Club, Music Village én een nieuwe naam: Klein Komitee. De AB kondigde hen aan als: ‘Aanstekelijke folkpop, een snuif Ennio Morricone, sappig ‘Oostensch’, een punkverleden in combinatie met gezonde zeelucht en een ferme dosis maatschappijkritische humor: de perfecte soundtrack bij het alledaagse leven!’ Tussen en na de optredens haalt DJ Kafka de beste Nederlandstalige platen boven. Zondag: Boekenmarkt en –ruilbeurs |
Praktisch
Kasteel Beauvoorde
Wulveringemstraat 10
8630 Veurne (Wulveringem)