Jongeren en senioren in Diksmuide verbinden door dialoog

In het West-Vlaamse Diksmuide vond een bijzonder initiatief plaats dat de kloof tussen generaties overbrugt. Vijftien leerlingen uit het vijfde jaar Humane Wetenschappen van ’t Saam campus Aloysius gingen in gesprek met een diverse groep senioren, als afsluiter van de Maand van de Senioren. Het project werd georganiseerd door de Seniorenadviesraad (SAR) en lokale stadsdiensten, die hiermee de intergenerationele dialoog willen bevorderen.

Interactieve focusgroepen als bindmiddel

Tijdens de Maand van de Senioren, die van 18 tot 24 november liep, werden verschillende activiteiten georganiseerd om de oudere inwoners van Diksmuide in de schijnwerpers te zetten. Eén van de hoogtepunten was het opzetten van focusgroepen waarin jongeren en senioren in kleine groepen met elkaar in gesprek gingen.

Het doel? Elkaar beter begrijpen en van elkaars perspectieven leren. “We merkten dat er weinig natuurlijke momenten zijn waarop jongeren en ouderen elkaar ontmoeten,” legt een woordvoerder van de SAR uit. “Met dit project wilden we hen op een laagdrempelige manier samenbrengen.”

Jongeren nemen de leiding

Bijzonder aan dit initiatief was de actieve rol van de jongeren. Elke tafel had een gespreksleider en een assistent, beiden scholieren, die zorgden voor structuur en een open sfeer. De senioren, van 62 tot 87 jaar, werden uitgedaagd om hun ervaringen en meningen te delen over uiteenlopende thema’s zoals hobby’s, mobiliteit en de evolutie van schoolregels. Ondertussen leerden de jongeren hoe ze gesprekken konden modereren—a skills die in hun verdere studie en loopbaan van pas komt.

“De jongeren waren verrassend goed voorbereid,” aldus een deelnemende senior. “Ze luisterden echt en stelden vragen die ons aan het denken zetten.”

Wisselsysteem voor dynamische gesprekken

Om de interactie te maximaliseren, werd er gewerkt met een wisselsysteem. De senioren bleven in hun groepen, terwijl de jongeren rouleerden. Hierdoor ontmoetten de scholieren meerdere senioren en kregen zij diverse verhalen te horen. Eerder die maand waren er al ontmoetingsactiviteiten georganiseerd met leerlingen uit de lagere scholen van Klavertje Vier, waarbij meer dan 60 senioren betrokken waren.

Een waardevolle afsluiter

De focusgroepen markeerden het einde van de Maand van de Senioren, maar het effect ervan reikt verder. De SAR hoopt dat dergelijke initiatieven een inspiratiebron zullen zijn voor andere steden en gemeenten. “Het is een kleine investering die een groot verschil kan maken in het begrip tussen generaties,” aldus een woordvoerder van de stadsdiensten.

Contactinformatie

Voor meer informatie over dit project kunt u contact opnemen met de SAR via info@diksmuide.be of telefonisch op 051 79 30 00. Bezoek ook de website van Diksmuide op www.diksmuide.be.

Tekst Serge Jansen van www.westnieuws.be