Dit initiatief kwam er om het welbevinden van alle jongeren tussen 12 en 25 jaar te bevorderen en hen een stem te geven. In de afgelopen vijf jaren realiseerde de groep al verschillende mooie zaken.
Het jeugdwelzijnsoverleg (JWO) bestaat op vandaag uit 6 partners die de handen in elkaar slaan:
het CAW (incl. de outreachend jeugdwerker)
’t Groot Hersberge
Tordale
CLB Houtland
Lokaal bestuur Torhout (vertegenwoordigd door het sociaal huis en de jeugddienst)
Groep Intro VZW (inclusief jeugdopbouwwerker)
Kansen voor alle jongeren
De doelstelling van het jeugdwelzijnsoverleg is om inclusiever te werken over de instanties en werkingen heen en de behoeftes en blinde vlekken te detecteren binnen het Torhouts jongerenaanbod (zowel op vlak van welzijn, zorg en vrije tijd). Daarnaast wil het jeugdwelzijnsoverleg dat alle jongeren – ongeacht afkomst of achtergrond – op een gelijkwaardige manier kunnen participeren, een netwerk opbouwen in het Torhoutse jongerenaanbod en factoren die het welzijn van jongeren bedreigen verminderen.
Kennis en ervaring bundelen
In het jeugdwelzijnsoverleg bereiken we door de expertise van de verschillende partners een breed publiek van jongeren: jongeren die school lopen in Torhout, jongeren met een beperking, jongeren die opgroeien in kwetsbare situaties … “Iedere partner heeft een specifieke kennis en werkt met een bepaalde groep jongeren. Door al die ervaring samen te brengen kunnen we het welzijn van jongeren zo breed mogelijk bekijken. Het Jeugdwelzijnsoverleg neemt een belangrijke ondersteunende en adviserende rol op richting het Lokaal Bestuur Torhout, en zorgt ervoor dat het bestuur weet wat er leeft bij zowel de professionele actoren als bij de jongeren zelf”, aldus schepen van Sociale zaken, Ine Debruyne.
Een kort overzicht van wat gerealiseerd werd of in de pijplijn zit:
Met een inloopdag zetten ’t Groot Hersberge, het CLB, het Sociaal huis en binnenkort ook het CAW en Groep Intro vzw hun deuren open. Een ideaal moment om hulpverleners uit de regio onder te dompelen in de werking en elkaar op een ongedwongen manier te ontmoeten. Doel? De jongeren zo goed mogelijk ondersteunen en correct doorverwijzen.
Eind 2019 signaleerde het jeugdwelzijnsoverleg de nood aan een jeugdopbouwwerker. In maart ’21 ging het lokaal bestuur dan een samenwerking aan met Groep Intro vzw. Lars Courtens levert ondertussen al 2,5 jaar schitterend werk. Lars is als vertrouwensfiguur aanwezig op plaatsen waar ook jongeren in kwetsbare situaties aanwezig zijn (Torhout Beach, aan de schoolpoort, het station …). Hij levert grote inspanningen om alle jongeren kansen te geven:
Hij luistert naar hen (biljartbabbels);
Signaleert zaken in het jeugdwelzijnsoverleg;
Vormt een netwerk voor hen (schakelt jongeren bv. in als vrijwilligers);
Organiseert een specifiek aanbod voor hen (Torhout Beach op woensdag en vrijdag na school);
Zet participatieve projecten en een toegankelijk vrijetijdsaanbod op (FC Beach);
Maakt verbinding met bestaande hulpverleningsorganisaties in de regio (veldwerkoverleg).
Vanuit de jeugdopbouwwerker en vanuit het veldwerkoverleg komen heel wat bezorgdheden rond het druggebruik bij jongeren naar boven. Het jeugdwelzijnsoverleg zet binnenkort graag zijn schouders onder de opmaak van een drugsbeleidsplan en zal zeker de betrokken organisaties ondersteunen in het uitwerken van concrete acties.
De partners van het Jeugdwelzijnsoverleg dienden een subsidiedossier in bij de minister van Jeugd en Welzijn voor het project ‘Over Drempels’. €17.000 werd ingezet om nieuwe initiatieven op te zetten of bestaande goede praktijken verder te verdiepen om zo het recht op vrije tijd voor kinderen en jongeren in de jeugdhulp te versterken. Met dit budget werden tal van activiteiten georganiseerd om jongeren ‘over de drempel’ te helpen om deel te nemen aan vrije tijd: graffitiworkshop, skatecontest, cursus fietsonderhoud, DJ workshop, bokslessen, fitnesskaarten, aankoop sportkledij …
Het vinden van betaalbare huisvesting is op vandaag problematisch. Ook voorzieningen zoals ’t Groot Hersberge en Tordale zijn steeds op zoek naar betaalbare verblijfplaatsen waar jongeren tijdelijk kunnen intrekken in afwachting van een permanente verblijfplaats in het regulier circuit. Vanuit die optiek verhuurt het Lokaal Bestuur Torhout sinds 2018 2 woningen aan ’t Groot Hersberge (Koer Vanthuyne). Het Jeugdwelzijnsoverleg juicht dergelijke initiatieven toe.
Daarnaast kwamen er dankzij het jeugdwelzijnsoverleg nog tal van acties tot stand. Zo organiseerden we een webinar rond ‘de ideale wereld voor Torhoutse jongeren’, kwam de caravan van ’t Zitem-Zo! langs in ’t Groot Hersberge om kinderen en jongeren te informeren en te adviseren over al hun rechten …
Kortom: de partners van het jeugdwelzijnsoverleg voelen steeds meer de noodzaak van een dergelijk platform en merken dat de raakvlakken alsmaar groter worden. Op naar de volgende 5 jaar jeugdwelzijnsoverleg!