Interventie in Brussel: politie onderbreekt conferentie met rechts gedachtegoed

De gebeurtenissen in Brussel op 16 april tonen de spanningen rond vrijheid van meningsuiting en het recht op bijeenkomst. De reacties variëren van kritiek op het ingrijpen tot verdediging van de openbare orde en veiligheid.

Ingrijpen bij bijeenkomst

Op dinsdag 16 april 2024 om 17:45 uur heeft de Brusselse politie een ingrijpende actie ondernomen door een conferentie met een rechts thema te onderbreken waar Nigel Farage het woord voerde. Dit gebeurde in Etterbeek, een deelgemeente van de Belgische hoofdstad. De burgemeester van Brussel, Emir Kir, vaardigde een verbod uit om de conferentie van het Nationaal Conservatisme door te laten gaan, met als doel de openbare veiligheid te waarborgen. Volgens Kir is er in de wijken Etterbeek, Brussel-stad en Sint-Joost-ten-Node geen plaats voor extreemrechtse bijeenkomsten. De politie arriveerde tijdens een toespraak van Farage, die fungeert als erevoorzitter van Reform UK, en gaf de aanwezigen slechts een kwartier om de zaal te verlaten.

Reacties op het verbod

De actie van de burgemeester heeft brede reacties opgeroepen. Vanuit Downing Street werden de gebeurtenissen als “zeer verontrustend” beschreven en schadelijk bevonden voor de vrijheid van meningsuiting. De Belgische premier Alexander De Croo bestempelde de maatregel als “onaanvaardbaar” en strijdig met grondwettelijke rechten.

Voortzetting ondanks obstakels

Desondanks bleven de speeches doorgaan. Eerder had de conferentie al moeite een locatie te vinden door publieke druk, wat leidde tot annuleringen door twee evenementencentra. De organisatoren beschuldigden daarop de Brusselse burgemeester Philippe Close van een poging tot ‘cancellen’ van het evenement.

Juridische stappen en vreedzaam verloop

Het Nationaal Conservatisme heeft aangekondigd juridische stappen te ondernemen tegen het verbod. Volgens hen waren er geen verstoringen van de openbare orde die het beëindigen van het evenement rechtvaardigden. De politie, die uitgenodigd was, trok zich snel terug na het waarnemen van de rustige voortgang van het evenement.

Internationale sprekers en controverses

De conferentie stond gepland om toespraken te horen van onder andere de Hongaarse premier Viktor Orban. De aanwezigheid van prominente figuren zoals Suella Braverman en Miriam Cates, beide Conservatieve parlementsleden uit het Verenigd Koninkrijk, heeft ook tot internationale aandacht geleid.

De voorzitter van de Liberale Vrouwen van Brussel van de MR, mevrouw Manel Msalmi, heeft vandaag ook meermaals benadrukt dat “de vrijheid van meningsuiting onschendbaar is. Het is een fundamentele waarde van onze democratie en de gemeentelijke macht kan geen politieke bijeenkomsten verbieden in het hart van de Europese hoofdstad, symbool van democratie, vrijheid en soevereiniteit,” stelt Manel Msalmi.

Auteurs tekst Andy Vermaut +32499357495 en Serge Jansen +32468334833 van www.westnieuws.be email: contact@westnieuws.be