Innovatieve kookworkshops brengen generaties samen in Brugge

De kookworkshops in Buurtcentrum Den Dijk zijn een stralend voorbeeld van hoe voeding generaties kan verbinden en een positieve impact kan hebben op zowel de fysieke, mentale als sociale gezondheid van deelnemers. Dit initiatief belichaamt de gezamenlijke inspanningen van de stad Brugge, lokale organisaties en Europese partners om duurzame en gezonde levenswijzen te promoten.

Brugge, 1 februari 2024 – In het hart van Sint-Pieters, Brugge, vindt een opmerkelijke ontmoeting plaats in Buurtcentrum Den Dijk aan de Blankenbergse Steenweg 221. Een pilootproject, een samenwerking tussen verschillende lokale organisaties waaronder woonzorgcentra Molenwijk en Herdershove, basisschool De Stempel, en ondersteund door de stad Brugge en hogeschool VIVES, heeft de afgelopen drie weken senioren en kinderen uit het vierde leerjaar samengebracht om de kunst van het koken te delen. Dit initiatief maakt deel uit van het Europese Horizon 2020-project Cities2030, gericht op het bevorderen van gezonde en lokale voeding.

Een brug tussen generaties

De kookworkshops in Buurtcentrum Den Dijk zijn meer dan een culinaire bijeenkomst; ze zijn een platform voor interactie en uitwisseling tussen jong en oud. Het project toont de kracht van voeding als middel om mensen bij elkaar te brengen. Terwijl de senioren hun levenslange kookervaring delen, ontwikkelen de kinderen niet alleen hun culinaire vaardigheden maar ook hun sociale en communicatieve competenties. Deze ontmoetingen verrijken de culturele horizon van de jongeren en bieden de ouderen een kans om hun gevoel van eigenwaarde te versterken en gevoelens van eenzaamheid te verminderen.

Een dag vol glimlachen

Op donderdagmiddag, tijdens de laatste workshop van het pilootproject, was de sfeer in Buurtcentrum Den Dijk warm en uitnodigend. Kinderen en senioren waren druk bezig met het bereiden van eenvoudige, maar heerlijke recepten, gevolgd door spellen en knutselactiviteiten. Het project is enthousiast ontvangen door alle betrokken partijen, resulterend in een dag vol vreugde en glimlachende gezichten.

Toekomstplannen en ambities

De succesvolle afronding van dit pilootproject is slechts het begin. De positieve ervaringen en resultaten zullen worden geïntegreerd in de toekomstige activiteiten van Buurtcentrum Den Dijk, de deelnemende basisscholen en woonzorgcentra. De schepenen Minou Esquenet en Pablo Annys benadrukken het belang van gezond, lokaal voedsel en de verbindende kracht van samen koken. Dit initiatief sluit naadloos aan bij de ambities van Brugge om gezonde en lokale voeding toegankelijk te maken voor alle leeftijden.

Versterking van de Europese voedselstrategie

Dit project, onderdeel van het grotere CITIES 2030-project, onderstreept het belang van gezonde voeding en duurzaamheid. Door samenwerking met 41 Europese partners uit 19 landen, streeft Brugge ernaar een voorbeeld te zijn in de versterking van de Europese voedselstrategie. Het samenbrengen van generaties rond de kooktafel illustreert de lokale inzet voor een gezondere, meer verbonden gemeenschap.

Voor meer informatie:
Barbara Plovie, barbara.plovie@vives.be, +32484775094

( Tekst Andy Vermaut +32499357495 en Serge Jansen +32468334833 van www.westnieuws.be email: contact@westnieuws.be )