Ingelmunster zet stappen voor stationsgebied van de toekomst

Ingelmunster bevestigt haar plannen voor de herontwikkeling van het stationsgebied, ondanks de recente verkoop van het stationsgebouw door de NMBS. Met een focus op verkeersveiligheid, duurzaamheid en toekomstbestendigheid, wil de gemeente snel de dialoog aangaan met de nieuwe eigenaar om tot een overeenkomst te komen.

20 september 2023, 14:00 uur, Gemeentehuis Ingelmunster, West-Vlaanderen

De kracht van samenwerking voor stedelijke vernieuwing

In Ingelmunster heeft de gemeente haar intenties hernieuwd om de grond, waar het oude stationsgebouw zich bevindt, te verweven in de herontwikkelingsplannen van het gebied. De recente verkoop van het stationsgebouw door de NMBS aan een privé-partij leidde tot een heroverweging van de eerder vastgestelde plannen. Nu, na uitvoerige analyse en overleg, onderstreept de gemeente haar oorspronkelijke visie: de locatie van het stationsgebouw is onmisbaar voor een veilige en kwalitatieve herinrichting van de omgeving.

Een duidelijk plan voor de toekomst

De plannen, eerder door het gemeentebestuur uitgelicht, schilderen een toekomst waarin het stationsgebied transformeert naar een groene, gezellige en vooral verkeersveilige zone. Schepen van dorpskernvernieuwing, Martine Verhamme, benadrukt de uitdagingen: “Op deze compacte locatie moeten diverse facetten van stadsontwikkeling samenkomen.”

Samenwerking met entiteiten zoals NMBS, Infrabel, Fluvius, Agentschap Wegen en Verkeer, Mobiliteit en Openbare Werken en De Lijn heeft geresulteerd in een coherent en algemeen aanvaard plan. De nieuwe visie voorziet in faciliteiten zoals brede terrassen, bushavens, vernieuwde kruispunten, fietsstallingen en een regionaal mobiliteitspunt.

Visie op de lange termijn

Schepen Verhamme beschrijft de drie kernprincipes van de herinrichting: “Verkeersveiligheid, met name voor fietsers en voetgangers, is de topprioriteit. Vervolgens richten we ons op een duurzamere aanpak met minder beton en meer groen. Tot slot streven we naar een toekomstbestendig plan dat zich uitstrekt over meerdere decennia.”

Dialoog voor vooruitgang

Burgemeester Kurt Windels betreurt dat het oude stationsgebouw niet direct aan de gemeente is verkocht. Echter, ondanks de verkoop, blijft het streven van de gemeente ongewijzigd. De focus ligt op het waarborgen van de veiligheid. “De emotionele waarde van het stationsgebouw weegt niet op tegen onze algehele visie. Het vereist moed om als bestuur dergelijke besluiten te nemen,” stelt Windels.

Met deze inzichten wil de gemeente snel de dialoog aangaan met de nieuwe eigenaar. Burgemeester Windels eindigt positief: “Er staat veel op het spel. Van investeerders tot lokale ondernemers, iedereen ziet uit naar vernieuwing. Het is tijd om vooruit te kijken.”

( Tekst Andy Vermaut en Serge Jansen www.westnieuws.be )