De terugkeer van een oude vlam
De stadslichten van Kortrijk lijken helderder te schijnen nu het nieuws is bevestigd: Vincent Van Quickenborne, de man die ooit de stad leidde, kan terugkeren naar zijn voormalige positie als burgemeester. De adembenemende plotwending heeft de aandacht van iedereen gevestigd op deze intrigerende politieke dans.
Na een onverwachte beslissing, ingegeven door een controversiële situatie rond de uitlevering van terrorist Abdesalem Lassoued, heeft Van Quickenborne zijn ministeriële verantwoordelijkheden laten varen. Team Burgemeester, zijn lokale partij, was net zo verrast als de rest van de stad.
Het dilemma van Van Quickenborne
Hoewel zijn naam in 2018 het stembiljet domineerde met een indrukwekkende 9.339 voorkeurstemmen, zijn de tijden veranderd sinds zijn vertrek naar Brussel. Velen voelden zich verraden door zijn belofte om tot 2024 burgemeester te blijven, en die wond is bij sommigen nog vers. Ruth Vandenberghe heeft de stad sindsdien met verve geleid, waardoor de beslissing van Van Quickenborne om terug te keren helemaal niet zo eenvoudig was. Ergens wist Ruth wel dat dit van de ene dag op de andere dag voorbij kon zijn.
Nicolas Bouteca, een gerespecteerd politicoloog en Kortrijkzaan, legt in het Laatste Nieuws uit dat ondanks de recente gebeurtenissen, Van Quickenborne nog steeds kan bijdragen aan de groei en ontwikkeling van de stad.
Carl Devos, eveneens een kenner van de politieke arena, is het daarmee eens, en ziet Van Quickenborne’s beslissing om af te treden als minister als een bewonderenswaardige zet, die hem mogelijk zelfs sympathie kan opleveren, zegt ook hij in het Laatste Nieuws.
De concurrentie op de horizon
Met de gemeenteraadsverkiezingen in oktober 2024 in het vooruitzicht, wordt een interessante strijd verwacht tussen Van Quickenborne en het opkomende Vlaams Belang-boegbeeld Wouter Vermeersch, noteren ze in het Laatste Nieuws. De keuze tussen een gematigde en een radicale stem zal zeker de gemoederen bezighouden.
Een onzekere toekomst voor Vandenberghe
Voor Ruth Vandenberghe, die Kortrijk heeft gestuurd in de afwezigheid van Van Quickenborne, is de toekomst onzeker. Hoewel ze ontegensprekelijk heeft uitgeblonken in haar functie, kan de terugkeer van Van Quickenborne de dynamiek veranderen. Carl Devos beklemtoont dat ze alle lof verdient voor haar inspanningen, zegt hij in het artikel van Peter Lanssens van 21-10-2023 op de website van Het Laatste Nieuws. Op dat moment was he nog helemaal niet zeker dat Vincent Van Quickenborne zou terug komen als burgemeester van Kortrijk. Ondertussen is het nieuws bevestigd. Vincent zal Kortrijk weer gaan leiden.
Team Burgemeester: interne afwegingen
De notoire Kortrijkse journalist Peter Lanssens haalt verder in zijn artikel in het Laatste Nieuws ook aan, dat de terugkeer van Van Quickenborne ook gevolgen zal hebben voor andere prominente leden van Team Burgemeester, zoals Wouter Allijns en Stephanie Demeyer, waarvan de laatste in 2018 zelfs meer voorkeurstemmen behaalde. Het worden in Kortrijk dus boeiende politieke tijden, want iedereen wilt in een politiek gevecht ook intern, winnen van elkaar.
De essentie van leiderschap in turbulente tijden
In het licht van de recente politieke verschuivingen in Kortrijk, rijst de vraag: wat betekent het om een leider te zijn in tijden van verandering? Filosofen van Plato tot Nietzsche hebben het thema leiderschap en de ethiek daarvan uitgebreid besproken. Een authentieke leider is niet alleen iemand die beslissingen neemt, maar ook iemand die de ziel van een gemeenschap begrijpt en haar aspiraties en angsten weerspiegelt. In turbulente tijden, zoals Kortrijk nu meemaakt, is het belangrijk dat leiders een rots in de branding zijn, een bron van stabiliteit, maar ook van vernieuwing.
De aard van macht en invloed
Macht is een concept dat centraal staat in de politieke arena. Maar wat is macht eigenlijk? Volgens de Franse filosoof Michel Foucault is macht niet iets dat men bezit, maar iets dat circuleert, een netwerk van relaties. In Kortrijk zien we dit machtdynamiek terug in de interacties tussen verschillende politieke figuren. Het is niet alleen de positie van burgemeester die macht verschaft, maar de relaties, de dialoog en het vertrouwen dat men opbouwt binnen een gemeenschap. In deze context wordt invloed niet alleen gemeten aan de hand van verkiezingsresultaten, maar ook aan de hand van de impact die men heeft op het leven van de burgers.
Het samenspel van individu en gemeenschap
De Duitse filosoof Hegel stelde dat de staat het hoogste doel van het individu is, omdat het individu slechts in de staat zijn vrijheid realiseert. Maar wat betekent dit voor de inwoners van Kortrijk? Het individuele verlangen naar erkenning en de behoefte om deel uit te maken van een groter geheel komen vaak in conflict met elkaar. Terwijl Van Quickenborne en Vandenberghe elk hun eigen paden bewandelen, reflecteert hun reis ook de bredere zoektocht van Kortrijk naar identiteit en doel. Het evenwicht tussen persoonlijke ambities en het grotere belang van de gemeenschap blijft een eeuwige dans, een waar elk individu en elke gemeenschap constant mee worstelt.
Tekst Andy Vermaut en Serge Jansen van www.westnieuws.be