Het begin van het einde: COP28 duidt op een tijdperk zonder fossiele brandstoffen

Dit artikel beschrijft de afronding van COP28, waar een historische overeenkomst de overgang naar een tijdperk zonder fossiele brandstoffen aankondigt. Het legt de nadruk op de urgentie van emissiereductie, verhoogde financiering en de noodzaak van wereldwijde samenwerking.

13 december 2023 – Dubai, Verenigde Arabische Emiraten

Een historische overeenkomst met een blik op de toekomst
De VN-Klimaatconferentie (COP28), die vandaag ten einde loopt, markeert een keerpunt in de geschiedenis van de strijd tegen klimaatverandering. Met een baanbrekende overeenkomst die een snelle, rechtvaardige en gelijke transitie inluidt, onderstreept door diepgaande emissiereducties en opgeschaalde financiering, lijkt het tijdperk van fossiele brandstoffen ten einde te komen.

Onder leiding van Simon Stiell, Uitvoerend Secretaris van UN Climate Change, en met de deelname van bijna 200 landen, focuste COP28 op een wereldwijde ‘stocktake’ om klimaatacties voor het einde van het decennium te intensiveren. Het doel is om de temperatuurstijging onder de 1,5°C te houden.

Cruciale stappen naar een groene toekomst
Deze stocktake bevat elementen van alle onderhandelingen en biedt landen een basis om tegen 2025 sterkere klimaatactieplannen te ontwikkelen. De wetenschap is duidelijk: broeikasgasemissies moeten met 43% verminderd worden tegen 2030, vergeleken met 2019, om de opwarming te beperken. Helaas liggen we niet op koers om de doelen van het Parijsakkoord te halen.

De acties omvatten onder andere een verdrievoudiging van de hernieuwbare energiecapaciteit en een verdubbeling van de energie-efficiëntieverbeteringen tegen 2030. Andere maatregelen richten zich op de afbouw van ongefilterde steenkoolenergie en het afschaffen van inefficiënte fossiele brandstofsubsidies.

Versterking van klimaatweerbaarheid
De conferentie begon met de World Climate Action Summit, waar leiders overeenkwamen om een fonds en financieringsregelingen voor verlies en schade te operationaliseren. Dit historische besluit werd al op de eerste dag genomen, met toezeggingen van meer dan 700 miljoen USD.

Financiering voor klimaatactie
Stiell benadrukte de cruciale rol van klimaatfinanciering, vaak beschreven als de “grote enabler” van klimaatactie. De Green Climate Fund zag een verhoogde toezegging tot 12,8 miljard USD, en er werden nieuwe toezeggingen gedaan aan het Least Developed Countries Fund en Special Climate Change Fund.

Blik op een koolstofarme toekomst
In aanloop naar de decarbonisering van economieën en samenlevingen is overeengekomen dat het mitigatieprogramma, gelanceerd op COP27, zal doorgaan tot 2030. Er zullen minstens twee wereldwijde dialogen per jaar plaatsvinden.

Inclusiviteit en samenwerking
COP28 trok 85.000 deelnemers, waaronder wereldleiders, maatschappelijke organisaties, bedrijven en jeugdgroepen. De nadruk lag op het samenbrengen van alle belanghebbenden in de strijd tegen klimaatverandering.

Toekomstige uitdagingen en kansen
De komende twee jaar zijn cruciaal. Op COP29 moeten regeringen een nieuw klimaatfinancieringsdoel vaststellen en op COP30 moeten ze komen met nieuwe, ambitieuze bijdragen die in lijn zijn met de 1,5°C-doelstelling.

Stiell besluit met een krachtige oproep: “We moeten doorgaan met het volledig benutten van het Parijsakkoord. In 2025 moeten landen met nieuwe, ambitieuze bijdragen komen. Elke toezegging – op het gebied van financiering, aanpassing en mitigatie – moet ons in lijn brengen met een wereld van 1,5 graden.”

( Tekst Andy Vermaut en Serge Jansen www.westnieuws.be )