Heropleving van rivierenlandschap: natuur en recreatie hand in hand

Het OVID-project in de regio Voer, IJse en Dijle brengt natuurherstel, waterbeheer en recreatie samen in een innovatieve aanpak. Met aanzienlijke financiële steun wordt gewerkt aan het herstel van waterlopen, het verminderen van erosie en het creëren van een rijkere biodiversiteit en recreatiemogelijkheden.

Brussel, 5 december 2023

In een ambitieus landinrichtingsplan genaamd ‘Over Voer, IJse en Dijle’ of ‘OVID’, gelegen in de gemeenten Huldenberg, Bertem, Kortenberg en Tervuren, wordt een nieuwe fase ingeluid in het herstel en de herwaardering van onze natuurlijke waterwegen. Dit plan, gefinancierd door zowel lokale besturen als Europese partners, behelst een investering van drie miljoen euro gericht op verbeteringen in waterbeheer, natuurbehoud, bodemzorg en recreatie.

Nieuw leven voor waterlopen

Een opvallend onderdeel van het project is de restauratie van meer dan twee kilometer aan waterloop. Door het verwijderen van verstevigde oevers krijgt de natuurlijke waterloop meer ruimte, wat essentieel is voor de klimaatadaptatie. Dit biedt voordelen bij zowel overstromingsgevaar als tijdens droogteperioden.

Aanzienlijke erosievermindering

Het project streeft naar een reductie van 70% in erosie. Dit is cruciaal omdat afstromend modderwater van landbouwgronden schadelijk kan zijn voor de biodiversiteit. Maatregelen zoals het aanleggen van erosiepoelen en ondiepe greppels dragen bij aan het tegengaan van modderafstroming en verbeteren de waterinfiltratie.

Herstel en creatie van natuur en bossen

In het hart van het project staat het herstel van natte natuur en de aanleg van nieuwe bossen. Door het verwijderen van barrières voor vismigratie en invasieve planten, en door het creëren van nieuwe groengebieden, ontstaat een robuuster ecosysteem dat dient als natuurlijke buffer tegen klimaatverandering.

Genieten van een herstelde vallei

Voor wandelaars en fietsers worden nieuwe en gerenoveerde paden aangelegd. Deze paden bieden niet alleen een prachtige natuurbeleving, maar stimuleren ook de interactie met het water, zoals het speels verkennen van waterdieren.

Een samenwerking met impact

Het OVID-project is het resultaat van een samenwerking tussen diverse lokale besturen, gesteund door Europese financiering. Dit illustreert hoe gecoördineerde inspanningen kunnen leiden tot significante verbeteringen in zowel het milieu als de leefbaarheid van een gebied.

Tekst Andy Vermaut en Serge Jansen van www.westnieuws.be