Grondige analyse van wegenwerken in Diksmuide: Prioriteiten van het bestuur onder de loep

Dit artikel biedt een gedetailleerd overzicht van de recente discussies in de gemeenteraad van Diksmuide over de uitgaven voor wegenwerken, met nadruk op de prioriteiten en besluitvorming van het bestuur. De kritiek van oppositieleider Kurt Vanlerberghe op deze uitgaven en de verwaarlozing van andere belangrijke projecten wordt benadrukt.

Diksmuide, maandag 29 januari 2024 – Gemeenteraad

Investeringen in landbouwwegen: een kritische evaluatie

In de recente zitting van de gemeenteraad van Diksmuide, vestigde oppositieleider Kurt Vanlerberghe van Vooruit de aandacht op de substantiële financiële uitgaven voor wegenwerken in de regio. Met een totaalbedrag van 1.630.972,80 euro dat besteed wordt aan de vernieuwing van zeven wegen, waaronder zes landbouwwegen en een deel van de Hendrik Consciencestraat in Beerst, roept Vanlerberghe vraagtekens op over de prioriteiten van het huidige bestuur.

Verschuiving van budgetten en projecten

De oppositieleider merkt op dat de fondsen voor deze wegenwerken niet voorzien waren in het meerjarenplan tot december 2023. In plaats daarvan werden eerder geplande projecten voor de heraanleg van beschermde delen van de Steenstraat in Esen en de Bovekerkestraat in Vladslo uitgesteld tot 2026 en 2027. Dit roept vragen op over de besluitvormingsprocessen binnen de gemeente.

Een dure voorkeur voor landbouwwegen

Sinds 2019 is er al 1.900.652,90 euro uitgegeven aan landbouwwegen, en met de huidige plannen komt daar nog eens 1.630.972,80 euro bij. Dit brengt het totaal voor deze legislatuur op 3.531.625,70 euro. Vanlerberghe bekritiseert deze uitgaven als een indicatie van welke bevolkingsgroep dominant is in het bestuur van de stad.

Bezuinigingen en gemiste kansen voor fietspaden

De oppositieleider wijst op de tegengestelde trend in andere sectoren. Zo werd er bijvoorbeeld geen indexatie van de jaarlijkse bijdrage voor 11.11.11 goedgekeurd, werd de subsidie voor Natuurpunt geschrapt en het budget voor de bibliotheekcollectie met 25% verlaagd. Tegelijkertijd werden alle fietspadendossiers, ondanks eerdere toezeggingen, doorgeschoven naar de volgende legislatuur.

Kritiek op de keuze van wegen voor renovatie

Vanlerberghe stelt ook vragen bij de selectie van de wegen die worden aangepakt. Behalve het gedeelte van de Hendrik Consciencestraat, liggen de meeste van deze wegen in dunbevolkte gebieden, waardoor hij zich afvraagt waarom wegen zoals de Wittepoortstraat in Keiem, met haar slechte staat van onderhoud, over het hoofd worden gezien.

(Tekst Andy Vermaut +32499357495 en Serge Jansen +32468334833 van www.westnieuws.be, email: contact@westnieuws.be)