Groene vingers verenigd: 206.000 euro voor twaalf volkstuinprojecten

Een aanzienlijk bedrag is toegekend aan twaalf innovatieve volkstuinprojecten in Vlaanderen, gericht op het versterken van gemeenschappen en het bevorderen van ecologische kennis en duurzaamheid.

Vlaanderen, 6 maart 2024

De groene toekomst van Vlaanderen krijgt een nieuwe impuls met de goedkeuring van twaalf frisse volkstuinprojecten door de Vlaamse minister van Omgeving. Deze projecten, geselecteerd uit vijftien inzendingen na een oproep in 2023, ontvangen samen een bedrag van bijna 206.000 euro. De financiering, een vitale stimulans voor gemeenschapsinitiatieven, ondersteunt lokale partnerschappen gericht op het versterken van de banden door gezamenlijk tuinieren.

Saamhorigheid in het groen

De nieuwe volkstuinprojecten zijn gevarieerd van aard en reiken van aanleg en uitbreiding tot optimalisatie van bestaande tuinen, hoofdzakelijk gesitueerd in West-Vlaanderen, Vlaams-Brabant en Limburg. De doelstelling is helder: buurtbewoners samenbrengen, kennis delen over ecologisch verantwoorde landbouwpraktijken en een platform bieden voor het kweken en gebruiken van eigen groenten. De subsidie dekt tot driekwart van de kosten per project, met een limiet van 20.000 euro, en garandeert zo de realisatie van diverse en educatieve groene ruimten.

Lokale initiatieven in de kijker

De geselecteerde projecten tonen de kracht van gemeenschap en groen. Van ‘Kijk- en samentuin Mikerf’ in Brasschaat, gerund door Aralea vzw, tot ‘Het Zandlopertje’ in Heusden-Zolder door het lokale gemeentebestuur; elke initiatief onderscheidt zich door unieke eigenschappen en doelen. Zo is er ‘Paspoel Groeit’ in Tongeren, opgezet door OCMW Tongeren, dat de wijkbewoners dichter bij de natuur brengt en educatieve waarde toevoegt aan de gemeenschap.

Verbondenheid en educatie

Deze projecten zijn niet enkel tuinen; het zijn centra voor sociale interactie, educatie en ecologische bewustwording. Ze bieden een podium voor alle leeftijden en achtergronden om samen te komen en de rijkdom van de natuur te ervaren. De investering van de Vlaamse overheid onderstreept het belang van groene ruimtes in het bevorderen van sociale cohesie en duurzame levenswijzen.

Vooruitblik

Met de start in januari 2024 en een looptijd van maximaal drie jaar, zetten deze volkstuinprojecten de toon voor een groenere, meer verbonden gemeenschap. De verwachting is hooggespannen: deze tuinen zijn niet alleen bedoeld voor het kweken van planten, maar ook voor het kweken van gemeenschapszin, duurzaamheidsbewustzijn en interpersoonlijke relaties.

Tekst Andy Vermaut en Serge Jansen van www.westnieuws.be email: contact@westnieuws.be