Groeien naar een groen toevluchtsoord: Geboorte van nieuw leven in de hooyaardstraat

Een grootschalige plantactie op 17 februari resulteerde in de geboorte van een nieuw bos van 2 ha in Langemark-Poelkapelle. Het bos, gelegen aan de Hooyaardstraat, zal dienen als een ecologische en recreatieve troef voor de gemeente. Meer dan 3.200 bomen en planten werden aangeplant, wat zal resulteren in een gevarieerd loofbos dat een thuis zal bieden aan verschillende diersoorten. Daarnaast vond een speciale geboorteboomplanting plaats, waarbij 379 gezinnen bomen plantten ter ere van kinderen geboren tussen januari 2013 en november 2023.

Op een betekenisvolle zaterdag, 17 februari, bloeide Langemark-Poelkapelle op met de uitvoering van een grootschalige plantactie. De Hooyaardstraat, omarmd door de Klerkenstraat, werd het decor van een indrukwekkend bos van 2 ha. Meer dan 3.200 bomen en planten kregen hier de belofte om uit te groeien tot een verkwikkende groene oase, een ademende long te midden van het dorpsweefsel van Langemark. Deze toevoeging van groen, zowel ecologisch als recreatief, vormt een waardevolle aanwinst voor onze gemeente. Het past naadloos binnen het ambitieuze plan van de Vlaamse overheid om tegen 2024 maar liefst 4.000 ha extra bos te realiseren in Vlaanderen.

Een duurzaam ontwerp

Dit nieuwe bos vindt zijn wortels op een plek waar sinds 2011 al werd geïnvesteerd in natuurbehoud. Het perceel werd destijds zorgvuldig aangelegd en ecologisch verrijkt met de aanplant van streekeigen bomen, struiken en hagen, en het beheer van waterpoelen. Een deel van deze bestaande beplanting en open ruimtes rond de poelen blijven behouden in het nieuwe ontwerp. Met ondersteuning van het Regionaal Landschap Westhoek wordt de dichtstbijzijnde poel verder uitgediept, een inspanning die niet alleen het landschap verrijkt maar ook essentieel is voor de bescherming van de kamsalamander, een zeldzame diersoort die hier zijn thuis heeft gevonden.

Een verrijking van biodiversiteit

Het resultaat van deze plantactie zal een gevarieerd loofbos zijn, met inheemse boom- en struiksoorten die perfect zijn aangepast aan de omgeving. Drie kerngebieden met voornamelijk hoogstammige bomen zullen worden omgeven door een natuurlijke bosrand. Daarnaast zullen vier lagere boszones worden gecreëerd, waar voornamelijk struiken en een beperkt aantal bomen worden geplant. Langs de Broenbeek zal een brede strook worden ingericht als beheerweg. Vanaf de ingang aan de Hooyaardstraat zal een majestueuze bosdreef ontstaan, geflankeerd door 28 statige zwarte populieren.

In totaal zijn 3.214 planten aangeschaft, waaronder hazelaars, meidoorns, kornoeljes, bessenstruiken, rozen, eiken, lindes, beuken, esdoorns, berken, wilgen, en nog veel meer. Deze diverse variëteit zal uitgroeien tot een weelderig bos, een thuis voor insecten, vogels en andere kleine bosbewoners.

Geboorteboomplanting voor toekomstige generaties

Deze grootschalige aanplanting werd niet alleen mogelijk gemaakt door de inzet van vele vrijwilligers en de expertise van de Bosgroep IJzer en Leie, maar ook door de betrokkenheid van gezinnen die op 17 februari deelnamen aan de geboorteboomplanting. Alle gezinnen met kinderen geboren tussen januari 2013 en november 2023 werden uitgenodigd om een boom te planten in het geboortebos. Maar liefst 379 families hebben gehoor gegeven aan deze uitnodiging en zullen vereeuwigd worden op een speciaal geboortebord langs de majestueuze bosdreef van zwarte populieren. In samenwerking met de Gezinsbond Langemark-Poelkapelle werden alle deelnemers op 17 februari verwend met een warm drankje, als blijk van waardering voor hun betrokkenheid.

Toekomstige uitbreiding

Hoewel oorspronkelijk gepland voor de Boezingestraat, moest de aanplanting van het geboortebos worden uitgesteld naar het najaar van 2024 vanwege de overvloedige regenval in het afgelopen najaar. De bodem in dit gebied is momenteel te verzadigd en daardoor niet geschikt voor het planten van nieuwe bomen en struiken.

(Tekst: Andy Vermaut en Serge Jansen van www.westnieuws.be)