Fun in crisis: Toekomst onzeker voor populaire winkelketen

Fun, de populaire Vlaamse winkelketen, staat op de rand van de afgrond door dalende verkoopcijfers en intense concurrentie van online spelers. Met 29 winkels en 208 werknemers in Vlaanderen, zoekt het management koortsachtig naar oplossingen, waaronder potentiële overnames. Een dreigend faillissement hangt boven de winkels, en de uitverkoop is gestart om liquide middelen te genereren.

door Andy Vermaut en Serge Jansen

Verkoopcijfers kelderen: Fun wankelt in moeilijke tijden

Brugge, 17 januari 2024 – De toekomst van de bekende Fun-winkelketen in Vlaanderen staat op losse schroeven. Een drastische daling in de verkoop, gecombineerd met een smalle winstmarge, plaatst de keten voor een zware uitdaging. Het management benadrukt het “zeer moeilijke externe klimaat, gekenmerkt door buitengewone inflatie en een afname in consumptie, evenals de neergang van de speelgoedsector en de toenemende concurrentie van digitale spelers.”

Management beroept zich op noodzaak van verandering

Jan Foblets, General Manager bij Fun, laat weten: “Het management is tot de conclusie gekomen dat initiatieven om de winstgevendheid van de winkels te verbeteren de trend waarschijnlijk niet zullen kunnen keren. De economische situatie van Fun is in haar huidige vorm onhoudbaar geworden.”

Uitverkoop en onderhandelingen voor werknemersbelangen

Met 29 Fun-winkels en 208 werknemers in Vlaanderen staat het personeel voor onzekere tijden. Foblets geeft aan dat het bedrijf momenteel op zoek is naar oplossingen voor de toekomst van de winkels en het personeel, waaronder mogelijke overnames van alle of delen van de activiteiten. In afwachting daarvan begint Fun met een uitverkoop, waarbij het bedrijf voorraden liquideert om liquide middelen te genereren voor het betalen van lonen en lopende kosten.

Deadline nadert voor overname: Dreiging van faillissement

Vakbondsvertegenwoordiger Christel Burke van BBTK benadrukt de urgentie van een snelle overname: “De boeken liggen nu eigenlijk al zo goed als neer. Er moet binnen enkele weken een overnemer worden gevonden, anders volgt het faillissement voor alle winkels, of toch voor degene die geen nieuwe eigenaar hebben.”

Historie van strubbelingen en sluitingen

Het nieuws van Fun’s neergang komt niet als een verrassing. In de afgelopen jaren sloot de keten al meerdere vestigingen, waaronder die in Aartrijke, en een distributiecentrum in Oostkamp. Fun wisselde in 2018 al eens van eigenaar, destijds vanwege verlieslatendheid. Sindsdien is de keten eigendom van de Sogesma-groep, die ook opereert in Wallonië met de discountketen Trafic. Recentelijk sloot de Fun-vestiging in Sint-Niklaas haar deuren.

Sectorbrede problemen: Fun in het spoor van concurrenten

Fun is niet de eerste speelgoedketen die bezwijkt onder de druk van online concurrentie. Vorig jaar onderging concurrent Dreamland om dezelfde reden een herstructurering, waarbij één Dreamland en vijf Dreambaby-vestigingen werden gesloten. ToyChamp, voorheen vooral actief in Nederland, nam toen driekwart van de aandelen over.

Slotakkoord: oproep tot redding

Terwijl Fun haar lot afwacht, doen zowel het management als het personeel een oproep aan potentiële overnemers en belanghebbenden om de toekomst van deze iconische winkelketen veilig te stellen.

(Tekst Andy Vermaut +32499357495 en Serge Jansen +32468334833 van www.westnieuws.be email: contact@westnieuws.be )